Ciasto cytrynowe z makiem

Czy znajdzie się wśród Was miłośnik deserów cytrynowych? Ja jestem jednym z nich! Uwielbiam orzeźwiające, miejscami cierpkie cytrynowe smaki.

Niedawno dowiedziałam się, że mój mąż uwielbia połączenie smaków cytryny i maku. Postanowiłam to wykorzystać i upiekłam ciasto cytrynowe z makiem. Wierzcie mi wyszło genialnie, a do tego jest proste w przygotowaniu!

Będziecie potrzebować

Ciasto cytrynowe z makiem

Wskazówka : Do wykonania ciasta cytrynowego polecam zarówno formę o średnicy 25 cm, jak też keksówkę.

Składniki

150 g masła

300 g cukru

180 g jajek

350 g mąki

6 g proszku do pieczenia

2 g sody oczyszczonej

390 g śmietany 30%

skórka otarta z 3 cytryn

60 g soku z cytryny

20 g maku

Wykonanie

Rozpocznijcie od rozgrzania piekarnika do 180°C w trybie góra-dół.

Wymieszajcie wszystkie suche składniki w osobnej misce (proszek do pieczenia, soda, mąka oraz mak).

Następnie ubijcie w mikserze masło z cukrem na puszystą masę. Do gotowej masy maślanej dodawajcie po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Kolejno dodajcie sok oraz skórkę z cytryny oraz śmietanę. Wszystko wymieszajcie na małych obrotach. Na końcu dodawajcie suche składniki łyżka po łyżce, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przygotowanie formy

Jeżeli wybraliście keksówkę, należy ja uprzednio wysmarować masłem i posypać mąką. Natomiast w przypadku okrągłej formy, dno formy wyłóżcie tylko papierem do pieczenia.

Ciasto przelejcie do wybranej formy i pieczcie do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku (około 45 minut). Polecam, abyście sprawdzali ciasto, co jakiś czas, ponieważ każdy piekarnik grzeje zupełnie inaczej i czas potrafi wydłużyć się do 60 minut.

Po upieczeniu, ciasto pozostawcie do całkowitego wystygnięcia. A w międzyczasie przygotujcie krem cytrynowy

Krem cytrynowy

Składniki

400 g serka philadelphia lub Twój smak

50 g masła

300 g cukru pudru

2 łyżki soku z cytrynu

Wykonanie

Masło z serkiem kremowym i cukrem pudrem ubijcie w mikserze na puszystą masę. Będzie to trwało kilka minut. Na ostatnim etapie dodajcie sok z cytryny.

Przekładanie ciasta

Ostygnięte ciasto przekrójcie na 3 części w poprzek, a następnie przekładajcie warstwą serka kremowego. Na samej górze torciku również nałóżcie niewielką warstwę serka i udekorujcie ciasto wybranymi przez siebie ozdobami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *