ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe z makiem

Czy znajdzie się wśród Was miłośnik deserów cytrynowych? Ja jestem jednym z nich! Uwielbiam orzeźwiające, miejscami cierpkie cytrynowe smaki.

Niedawno dowiedziałam się, że mój mąż uwielbia połączenie smaków cytryny i maku. Postanowiłam to wykorzystać i upiekłam ciasto cytrynowe z makiem. Wierzcie mi wyszło genialnie, a do tego jest proste w przygotowaniu!

Ciasto cytrynowe z makiem

Porcje

25

porcji
Czas przygotowania

1

hour 

30

minutes
Kalorie

342

kcal

Składniki

  • Ciasto cytrynowe
  • 150 g masła

  • 300 g cukru

  • 3 jajka

  • 350 g mąki

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 390 g śmietany 30%

  • skórka otarta z 3 cytryn

  • 60 g soku z cytryny

  • 20 g maku

  • Krem cytrynowy
  • 400 g serka philadelphia lub Twój smak

  • 50 g masła

  • 300 g cukru pudru

  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
  • Wymieszaj wszystkie suche składniki w osobnej misce (proszek do pieczenia, sodę, mąkę oraz mak).
  • Następnie ubij w mikserze masło z cukrem na puszystą masę. Do gotowej masy maślanej dodawaj po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu.
  • Kolejno dodaj sok oraz skórkę z cytryny, a następnie śmietanę. Wszystko wymieszaj na małych obrotach. Na końcu dodawaj suche składniki łyżka po łyżce, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Przygotowanie formy do pieczenia
  • Jeżeli wybrałeś/aś keksówkę, należy ja uprzednio wysmarować masłem i posypać mąką. Natomiast w przypadku okrągłej formy, dno formy wyłóż tylko papierem do pieczenia.
  • Ciasto przelej do wybranej formy i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku (około 45 minut). Polecam, abyś sprawdzał/a ciasto, co jakiś czas, ponieważ każdy piekarnik piecze zupełnie inaczej i czas potrafi wydłużyć się do 60 minut.
  • Po upieczeniu, ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia. A w międzyczasie przygotuj krem cytrynowy.
  • Krem cytrynowy
  • Masło z serkiem kremowym i cukrem pudrem ubij w mikserze na puszystą masę. Będzie to trwało kilka minut. Na ostatnim etapie dodaj sok z cytryny.
  • Składanie deseru
  • Ostygnięte ciasto przekrój na w poprzek 3 części, a następnie przekładaj warstwą serka kremowego. Na samej górze torcika również nałóż niewielką warstwę kremu i udekoruj wybranymi ozdobami.

  • Do wykonania ciasta cytrynowego polecam zarówno formę o średnicy 25 cm, jak też keksówkę.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*