Truskawkowe brownie

Brownie, czyli taki czekoladowy zakalec 😉 To najczęstsze określenie tego ciasta, które do tej pory słyszałam. Niewyrośnięte, jednoczeście chrupiące na zewnątrz i ciągnące się w środku. Tak właśnie powinno wyglądać idealne brownie.

Jako, że sezon truskawkowy już rozpoczęty, postanowiłam nieco odświeżyć brownie i wzbogacić je w truskawkowe puree, a wszystko polać gorzką czekoladą. Według mnie wyszło naprawdę pysznie! Spróbujcie sami!

Będziecie potrzebować

Brownie truskawkowe

Składniki

100 g jajek

75 g cukru

100 g gorzkiej czekolady

100 g masła

70 g mąki

Wykonanie

W pierwszej kolejności rozgrzejcie piekarnik do 180°C.

Następnie w mikserze ubijcie jajka z cukrem na puszystą masę. W międzyczasie w garnku roztopcie czekoladę z masłem i lekko ostudźcie. Mieszając masę jajeczną na małych obrotach, dolewajcie powoli roztopioną czekoladę z masłem. Wymieszajcie wszystko tylko do połączenia składników. Na samym końcu dodajcie mąkę. Pamiętajcie, aby mieszać również tylko do połączenia składników.

Prostokątną blache 25×20 wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie przełożcie na nią ciasto i wyrównajcie poprzed lekkie uderzenie o blat. Pieczcie w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka lub około 20 minut.

Gotowe brownie pozostawcie do całowitego ostygnięcia.

Puree truskawkowe

Składniki

400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

łyżka soku z cytryny

15 g żelatyny + 30 g wody

Wykonanie

Wskazówka: Jeżeli posiadacie mrożone truskawki, wówczas powinniście wcześniej je rozmrozić.

Rozpocznijcie od namoczenia żelatyny w wodzie, którą odstawcie na około 10 minut.

Następnie zmiksujcie truskawki z sokiem z cytryny na gładkie puree. Kolejno podgrzewajcie w garnku namoczoną żelatynę na minimalnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając (pamiętajcie, aby nie doprowadzić jej do wrzenia, gdyż żelatyna traci wówczas swoje właściwości żelujące). Gdy żelatyna będzie już płynna, dodajcie do niej dwie łyżki puree truskakowego i wymieszajcie. Następnie połączcie z resztą puree. Odstawcie do lodówki do lekkiego stężenia, a następnie wylejcie na wystudzone brownie.

Ciasto wstawcie do lodówki do całkowitego zastygnięcia warstwy truskawkowej.

Warstwa czekoladowa

Składniki

100 g masła

100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

Gdy brownie będzie już mocno zastygnięte (po około 30 minutach), roztopcie na małym ogniu czekoladę z masłem. Pozostawcie do lekkiego przestudzenia.

Wskazówka: Wylanie gorącej czekolady na truskawki spowoduje, że warstwa truskawkowa zacznie się topić.

Przestudzoną czekoladę wylejcie na brownie i wstawcie całość do lodówki, aby ciasto porządnie zastygło. Po około godzinie możecie spokojnie podać gotowe brownie trsuskawkowe.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *