brownie truskawkowe

Truskawkowe brownie

Brownie, czyli taki czekoladowy zakalec 😉 To najczęstsze określenie tego ciasta, które do tej pory słyszałam. Niewyrośnięte, jednoczeście chrupiące na zewnątrz i ciągnące się w środku. Tak właśnie powinno wyglądać idealne brownie.

Jako, że sezon truskawkowy już rozpoczęty, postanowiłam nieco odświeżyć brownie i wzbogacić je w truskawkowe puree, a wszystko polać gorzką czekoladą. Według mnie wyszło naprawdę pysznie! Spróbujcie sami!

Truskawkowe brownie

Składniki

  • Brownie
  • 100 g jajek

  • 75 g cukru

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 100 g masła

  • 70 g mąki

  • Puree truskawkowe
  • 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

  • łyżka soku z cytryny

  • 15 g żelatyny + 30 g wody

  • Warstwa czekoladowa
  • 100 g masła

  • 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  • Brownie
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Następnie w mikserze ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  • W międzyczasie w garnku roztop czekoladę z masłem i lekko ostudź. Mieszając masę jajeczną na małych obrotach, dolewaj powoli roztopioną czekoladę z masłem. Wymieszaj wszystko tylko do połączenia składników.
  • Na samym końcu dodaj mąkę. Pamiętaj, aby mieszać również tylko do połączenia składników.
  • Prostokątną blache 25×20 wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełoż na nią ciasto i wyrównaj poprzez lekkie uderzenie o blat. Piecz w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka lub około 20 minut.
  • Gotowe brownie pozostawcie do całowitego ostygnięcia.
  • Puree truskawkowe
  • Namocz żelatynę w wodzie i odstaw na bok do napęcznienia.
  • Następnie zmiksuj truskawki z sokiem z cytryny na gładkie puree.
  • Podgrzewaj w garnku namoczoną żelatynę na minimalnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając (pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia, gdyż żelatyna traci wówczas swoje właściwości żelujące).
  • Gdy żelatyna będzie już płynna, dodaj do niej dwie łyżki puree truskakowego i wymieszaj. Następnie połącz z resztą puree. Odstaw do lodówki do lekkiego stężenia, a następnie wylej na wystudzone brownie.
  • Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia warstwy truskawkowej.
  • Warstwa czekoladowa
  • Gdy brownie będzie już mocno zastygnięte (po około 30 minutach), na małym ogniu roztop czekoladę z masłem. Pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  • Przestudzoną czekoladę wylej na brownie i wstaw całość do lodówki, aby ciasto porządnie zastygło. Po około godzinie możesz spokojnie podać gotowe brownie trsuskawkowe.

Wskazówki

  • Jeżeli posiadacie mrożone truskawki, wówczas powinniście wcześniej je rozmrozić.
  • Wylanie gorącej czekolady na truskawki spowoduje, że warstwa truskawkowa zacznie się topić.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*