Sernik z mlekiem skondensowanym i marakują

Pierwszy kurs cukierniczy, który odbyłam pokazał mi jak wiele muszę się jeszcze nauczyć. Jednak dowiedziałam się również, że cukiernictwo to sztuka, którą każdy może interpretować na własny sposób. Na kursie miałam możliwość uczenia się od mistrza cukiernictwa – Michała Cienki.

Z kilkunastu deserów, które wówczas wspólnie wykonaliśmy, poznałam genialny przepis na sernik na mleku skondensowanym na spodzie z orzechów laskowych. Tym deserem ponownie zdobyłam serce mojego męża 🙂 A tym razem postanowiłam sama pobawić się w cukierniczą sztukę i wzbogaciłam deser domowej roboty mlekiem skondensowanym oraz puree z marakuji. Sami zobaczcie co z tego wyszło 🙂

Będziecie potrzebować

Sernik na mleku skondensowanym z marakują

Spód z orzechów laskowych

Składniki

110 g masła

50 g cukru

110 g mąki

80 g zmielonych orzechów laskowych

75 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

Rozgrzejcie piekarnik do 160°C, a następnie wyłóżcie dno formy papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki oprócz czekolady zagniećcie na kruszonkę, której kawałki wyłóżcie na blachę i pieczcie 15 minut w nagrzanym piekarniku.

Gdy kruszonka będzie już gotowa, pozostawcie ją do całkowitego ostygnięcia.

Roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej i lekko przestudźcie, a następnie wymieszajcie z kruszonką. Czekoladową kruszonkę rozłóżcie na dnie formy do pieczenia, a następnie włóżcie do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

Sernik na mleku skondensowanym

Składniki

250 g zmielonego sera białego lub gotowego sera na sernik

250 g mascarpone

200 g domowego mleka skondensowanego

25 g białej czekolady

40 g jajek

ziarenka z laski wanilii

2 g mąki ziemniaczanej

8 g mąki pszennej

Wykonanie

Rozgrzejcie piekarnik do 150°C.

Następnie w mikserze umieśćcie ser, mascarpone, mleko skondensowane, jajka i wanilię. Wszystko wymieszajcie aż do połączenia składników.

W międzyczasie w kąpieli wodnej roztopcie białą czekoladę i małym strumykiem wlewajcie do masy serowej, miksując na niskich obrotach. Na sam koniec dodajcie obydwie mąki i również wymieszajcie tylko do uzyskania jednolitej masy.

Gotową masę serową wylejcie na schłodzony spód z orzechów laskowych, a następnie pieczcie w piekarniku około 60 minut. Sernik będzie gotowy wówczas, gdy patyczek włożony do sernika będzie suchy.

Po upieczeniu sernik pozostawcie do całkowitego ostygnięcia.

Puree z marakuji

Składniki

345 g pulpy z makaruji

30 g cukru pudru

20 g śmietany 30 %

9 g żelatyny

25 g wody

Wykonanie

Żelatynę namoczcie w wodzie i odstawcie na 10 minut.

W garnku umieśćcie puree z marakuji oraz cukier puder i zagotujcie. Następnie zmniejszcie ogień i dodawajcie małym strumieniem śmietanę 30%. Całość doprowadźcie do wrzenia i zdejmijcie z ognia. Do puree wmieszajcie namoczoną żelatynę i wymieszajcie aż do całkowitego rozpuszczenia. Puree z marakuji pozostawcie do ostygnięcia, a następnie wylejcie na zimny sernik. Gotowy deser wstawcie do lodówki na minimum 6h.

Smacznego!

2 Replies to “Sernik z mlekiem skondensowanym i marakują”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *