Mleko skondensowane

Na pewno każdy z was znalazł się w sytuacji, kiedy zdaje sobie sprawę, że brakuje wam jednego składnika (najczęściej tego podstawowego) do wykonania deseru, który sobie założyliście. Ja również niedawno znalazłam się w takiej sytuacji (po raz kolejny), kiedy to postanowiłam sobie wykonać sernik z mlekiem skondensowanym, nie mają tego mleka 🙂 Ale kto powiedział, że nie można go wykonać samemu. 

Tak więc postanowiłam trochę pokombinować i wykonałam własne mleko skondensowane, które wierzcie mi wyszło przepyszne i odpowiednio słodkie 🙂

Będziecie potrzebować 

Domowe mleko skondensowane

Składniki

370 g mleka 3%

130 g cukru

Wykonanie

Do garnka wlejcie mleko oraz wsypcie cukier. Następnie doprowadźcie całość do wrzenia, a kolejno podgrzewajcie na małym ogniu przez około 45 minut. Mleko skondensowane jest gotowe wówczas, gdy jego kolor przypomina kolor kości słoniowej.

Z tej ilości składników uzyskacie 250 g mleka skondensowanego.

Gotowe mleko przelejcie do słoiczka i przechowujcie w lodówce. Jego termin ważności odpowiada terminowi wazności mleka, które wykorzystaliście.

Ja wykorzystałam moje mleko skondendowane do wykonania sernika z marakują.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *