placuszki japońskie

Puszyste placuszki japońskie

Ciekawa odmiana od tradycyjnych naleśników, czy amerykańskich pancaków. Puszyste placuszki, polane syropem klonowym lub miodem prosto z Japonii 🙂

Puszyste placuszki japońskie

Porcje

15

porcji
Czas przygotowania

30

minutes
Kalorie

223

kcal

Składniki

  • 150 g mąki

  • 10 g oleju słonecznikowego

  • 2 jajka

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 200 g mleka

  • 25 g syropu z agawy lub miodu

Wykonanie

  • Ubij białka na sztywną pianę.
  • Żółtka wymieszaj z olejem i mlekiem, a następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • Do piany z białek dodawaj powoli masę z żółtek, aż do połączenia składników.
  • Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i do okrąłych foremek wlewaj ciasto chochelką, do 3/4 wysokości foremki.
  • Gotowe placuszki wykładaj na tackę i wyciągaj z foremki za pomocą noża.

Wskazówki

  • Potrzebne będą foremki w kształcie koła o dowolnej średnicy.

One Comment

  1. aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*