Pierniczki Katarzynki

Jednym z moich ulubionych rodzajów pierniczków są Katarzynki. Rozpływające się w ustach, niejednokrotnie polane gorzką czekoladą przypominają nam o tym, że to już Święta 🙂

Przygotowałam dla Was podstawowy przepis na pierniczki Katarzynki, które warto zrobić na 2 – 4 tygodni przed Świętami Bożego Narodzenia. Ciasteczka te mają to do siebie, że długo miękną. Jeżeli jednak nie jesteście w stanie wykonać ich odpowiednio wcześniej, wówczas możecie wspomóc się skórkami od jabłek. Umieszczone w pojemniku z pierniczkami, powodują, że Katarzynki miękną dużo szybciej niż pozostawione same sobie.

Będziecie potrzebować

Pierniczki Katarzynki

Składniki

400 g mąki

200 g miodu

20 g przyprawy do piernika

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

40 g masła

110 g brązowego cukru

1 jajko

Wykonanie

Rozgrzejcie pierkarnik do 180°C.

Na początek, w garnuszku podgrzejcie miód, masło, brązowy cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewajcie, aż do rozpuszczenia się cukru. Pozostawcie do lekkiego przestudzenia. W mikserze umieśćcie suche składniki (mąkę oraz sodę), a następnie za pomocą haka, mieszając powoli dodajcie jajko oraz miód z cukrem.

Wszystko dokładnie mieszajcie, aż do połączenia składników. Następnie przenieście ciasto na stolnicę i rozwałkujcie na grubość około pół centrymetra. Wykrawajcie pierniczki w kształcie Katarzynek. Jeżeli nie macie foremki do tego przeznaczonej, możecie użyć każdej innej, smak na pewno pozostanie ten sam 🙂

Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i układajcie wykrojone ciasteczka. Katarzynki pieczcie około 10 minut, aż lekko urosną i nabiorą lekko brązowego koloru. Studźcie na kratce lub pozostawcie do wystudzenia na papierze do pieczenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *