katarzynki

Pierniczki Katarzynki

Jednym z moich ulubionych rodzajów pierniczków są Katarzynki. Rozpływające się w ustach, niejednokrotnie polane gorzką czekoladą przypominają nam o tym, że to już Święta 🙂

Przygotowałam dla Was podstawowy przepis na pierniczki Katarzynki, które warto zrobić na 2 – 4 tygodni przed Świętami Bożego Narodzenia. Ciasteczka te mają to do siebie, że długo miękną. Jeżeli jednak nie jesteście w stanie wykonać ich odpowiednio wcześniej, wówczas możecie wspomóc się skórkami od jabłek. Umieszczone w pojemniku z pierniczkami, powodują, że Katarzynki miękną dużo szybciej niż pozostawione same sobie.

Pierniczki Katarzynki

Course: Święta Bożego Narodzenia, PierniczkiCuisine: Boże NarodzenieDifficulty: Łatwe
Porcje

40

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Kalorie

375

kcal

Składniki

  • 400 g mąki

  • 200 g miodu

  • 20 g przyprawy do piernika

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 40 g masła

  • 110 g brązowego cukru

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W garnuszku podgrzej miód, masło, brązowy cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewaj, aż do rozpuszczenia się cukru. Pozostaw do przestudzenia.
  • W mikserze umieść suche składniki (mąkę oraz sodę), a następnie za pomocą haka, mieszając powoli dodawaj jajko oraz miód z cukrem. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Przenieś ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość około pół centrymetra.
  • Wykrawaj pierniczki w kształcie Katarzynek. Jeżeli nie masz foremki do tego przeznaczonej, możesz użyć każdej innej, smak na pewno pozostanie ten sam 🙂
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj wykrojone ciasteczka.
  • Katarzynki piecz około 10 minut, aż lekko urosną i nabiorą lekko brązowego koloru. Studź na kratce lub pozostaw do wystudzenia na papierze do pieczenia.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*