Każdy pączkowy łasuch uwielbia Tłusty Czwartek, kiedy to bezkarnie może wcinać pączka za pączkiem. Ja jestem olbrzymim fanem tradycyjnych paczków staropolskich, ale przyznam, że puszystych amerykańskich donutów też nie odmówię 🙂 Przygotowałam dla Was kolorowe pączki, a wydrążonych środków małe pączucie dla najmłodszych.
Amerykańskie donuty
Cuisine: AmerykańskaDifficulty: średnio zaawansowanaPorcje
50
porcjiKalorie
368
kcalPrzygotowanie
180
minutSkładniki
- Donuty
500 g mąki pszennej
280 g mleka
7 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
2 jajka
40 g cukru
80 g masła
20 g spirytusu lub wódki
olej lub smalec do smażenia
ręczniki papierowe do odsączania tłuszczu
cukier puder do posypania pączusiów
- Ganache
100 g białej czekolady
40 g śmietany 30%
barwniki
kolorowe posypki, orzechy (pistacje, ziemne), starta czekolada
Wykonanie
- Donuty
- Jeżeli używasz świeżych drożdży rozpocznij od przygotownia zaczynu. Podgrzej połowę porcji mleko, aby było lekko ciepłe. Dodaj drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru i pozostaw do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Pojawią się wówczas bąbelki na powierzchi.
- Jeżeli natomiast postanowisz użyć drożdży suchych (ja takich właśnie użyłam), wówczas wymieszaj je bezpośrednio z mąką.
- Roztop masło i pozostaw do przestygnięcia.
- W mikserze umieść mąkę z drożdżami suchymi lub z zaczynem i dodaj jajko. Zacznij mieszać na niskich obrotach z końcówką do ciasta drożdżowego (hakiem).
- Stopniowo wlewaj masło, cały czas wyrabiając, a następnie mleko i spirytus. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez kilka minut, aż będzie mocno elastyczne.
- Ciasto na donuty jest nieco inne, niż na tradycyjne pączki i może bardziej lepić się do rąk. Jednak takiego efektu właśnie oczekujemy 🙂
- Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (u mnie piekarnik z lampką) na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na donuty na grubość około pół centymetra u wycinaj kółka za pomocą szklanki lub foremki. W środku dużych kółek wycinaj mniejsze, aby powstał kształt donutów.
- Wykrojone donuty i ich środki układaj na blaszce lub desce posypanej obficie mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (ok. 1h).
- Gdy pączki pięknie wyrosną rozgrzej tłuszcz na patelni i na mocno rozgrzany wrzucaj po kilka pączków. Małe pączusie zostaw na sam koniec.
- Usmażone pączki układaj na warstwie ręczników papierowych, aby odsączyć tłuszcz, a następnie przekładaj na talerz i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Małe donuty udekoruj ganachem czekoladowym lub lukrem, a małe pączucie posyp obficie cukrem pudrem.
- Ganache czekoladowy
- Białą czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki i przełóż do miski.
- Śmietanę zagotuj i zalej nią czekoladę. Pozostaw na 30 sekund i dobrze wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
- Ganache do dekoracji pączków powinien mieć temperaturę pokojową.
- Rozlej ganache na dwie lub trzy miseczki. Do każdej z nich dodaj ulubiony barwnik i wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego koloru.
- Donuty maczaj w ganachu i odkładaj na blaszkę/deskę. Udekoruj ulubionymi dodatkami.