Ciekawa odmiana od tradycyjnych naleśników, czy amerykańskich pancaków. Puszyste placuszki, polane syropem klonowym lub miodem prosto z Japonii 🙂
Puszyste placuszki japońskie
Porcje
15
porcjiCzas przygotowania
30
minutesKalorie
223
kcalSkładniki
150 g mąki
10 g oleju słonecznikowego
2 jajka
5 g proszku do pieczenia
200 g mleka
25 g syropu z agawy lub miodu
Wykonanie
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Żółtka wymieszaj z olejem i mlekiem, a następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Do piany z białek dodawaj powoli masę z żółtek, aż do połączenia składników.
- Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i do okrąłych foremek wlewaj ciasto chochelką, do 3/4 wysokości foremki.
- Gotowe placuszki wykładaj na tackę i wyciągaj z foremki za pomocą noża.
Wskazówki
- Potrzebne będą foremki w kształcie koła o dowolnej średnicy.
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam