Szukasz pomysłu na pożywny posiłek dla dzieci, a może jesteś na diecie i chcesz spróbować nowej przekąski pomiędzy posiłkami? Budyń jaglany czekoladowo-bananowy to połączenie prażonej kaszy jaglanej, gorzkiej czekolady i bananów z dodatkiem wanilii. Dzieci go pokochają! W moim domu budyń jaglany posłużył jako podwieczorek dla dzieciaków, jak też jeden z posiłków w diecie redukcyjnej.
Budyń jaglany czekoladowo-bananowy
Porcji
4
porcjiCzas przygotowania
25
minutesCzas gotowania
15
minutesKalorie/100g
157
kcalSkładniki
100 g kaszy jaglanej
400 ml mleka 1.5%
cukier z wanilią lub ziarenka z laski wanilii
2 banany
6 kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Kaszę jaglaną upraż na patelni. W momencie, gdy zacznie już orzechowo pachnieć zalej ją mlekiem i gotuj na średnim ogniu około 15 minut.
- W blenderze umieść ugotowaną kaszę z mlekiem, dodaj kostki gorzkiej czekolady, banany i cukier z wanilią. Wszystko miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Budyń jaglany przełóż do miseczek i udekoruj plasterkami banana oraz startą gorzką czekoladą.