koktajl korzenny

Koktajl korzenny – wzmacniający i orzeźwiający

Zima zbliża się do nas wielkimi krokami, a to od razu kojarzy mi się z korzennymi przyprawami. Zazwyczaj wykorzystuję je w słodkościach, np. do ciasta dyniowego albo marchewkowego. Ale tym razem chciałam Ci pokazać coś zupełnie nowego. Koktajl korzenny, który sprawi, że nabierzesz sił na nadchodzące zimne i krótkie dni.

Moc korzennych przypraw w połączeniu z cytryną oraz brązowym cukrem świetnie orzeźwia i wzmacnia organizm. Swój kolor koktajl korzenny zawdzięcza głównie kurkumie, która dodatkowo posiada właściwości przeciwzapalne.

Koktajl korzenny – wzmacniający i orzeźwiający

Porcji

4

porcje
Czas przygotowania

10

minutes
Kalorie/100g

92

kcal
W lodówce

1

h

Składniki

  • 500 ml wody

  • 150 g brązowego cukru

  • łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sok z 1.5 cytryny

  • Do podania: lód

Wykonanie

  • Wszystkie składniki (oprócz lodu) umieść w rondelku i zagotuj.
  • Podgrzewaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Gotowy koktajl korzenny przelej przez drobne sitko do dzbanka lub wysokiego naczynia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Następnie włóż do lodówki na minimum 1h.
  • Podawaj schłodzone z lodem.

One Comment

  1. Pingback: Przyprawy korzenne, jak wykorzystać je w kuchni - Cake therapy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*