Holenderskie ciasteczka maślane

ciasteczka maślane

Sery, kruche ciasteczka maślane, wafle z karmelem… To właśnie jest cała Holandia. Na samą myśl o tych pysznościach jestem głodna i przypominam sobie spacery po pchlim targu w Amsterdamie, gdzie można dostać niemalże każdą wariację tych holenderskich przysmaków. W mojej kuchni zagościły ostatnio właśnie holenderskie ciasteczka maślane. Delikatne, rozpływające się w ustach, genialne do kawy lub herbaty z mlekiem.

Ci, którzy mnie znają wiedzą, że moim “drugim domem” jest Amsterdam. Za każdym razem, gdy tam jestem, czuję się jak u siebie. To miasto ma w sobie coś magicznego, a jednocześnie uspokajającego. Marzy mi się, by pewnego dnia tam zamieszkać i zwiedzić każdy holenderski zakątek 🙂

Moim ostatnim odkryciem, jeżeli chodzi o holenderskie przysmaki, są maślane ciasteczka wyciskane z maszynki. Można pomyśleć, że to kolejny przepis na te same ciasteczka, no bo czy mogą się różnić kruche ciasteczka wykonane w tradycyjny sposób od tych holenderskich. Wierzcie mi, ja też tak myślałam, dopóki ich nie zrobiłam!

Coś genialnego! Zniknęły w 3 sekundy! Musiałam zrobić je kolejny raz i tym razem podwoić składniki, żeby wypełnić po brzegi nasz ciasteczkowy słoik 😀 Zastanawiam się ile czasu zajmie nam opróżnienie słoika tym razem … 🙂

Holenderskie ciasteczka maślane

Course: Przepisy, CiasteczkaCuisine: HolenderskaDifficulty: Łatwe
Porcji

30

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Cooking time

7

minut
Kalorie

424

kcal

Składniki

  • 100 g masła

  • 140 g cukru pudru

  • 270 g mąki

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C w trybie góra-dół.
  • Masło ubij w mikserze razem z cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Następnie dodaj łyżkę mleka i jedno jajko i wymieszaj do połączenia.
  • Cały czas miksując, dodawaj w partiach przesianą mąkę. Mieszaj jeszcze przez kilka minut do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji
  • Przygotuj maszynkę do ciastek z wybraną końcówką. Ja użyłam takiej maszynki i świetnie się sprawdza.*
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj ciasteczka. Ciasteczka nieznacznie zwiększają swoją objętość, dlatego możesz je wyciskać blisko siebie.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 7-10 minut do lekkiego zezłocenia.

Wskazówki

  • Możesz dowolnie zmieniać końcówki podczas wyciskania ciastek.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*