ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe z karmelem

Sezon na dynię rozpoczął się wraz z przepiękną polską złotą jesienią. W moim domu w ostatnich tygodniach dynia gości niemalże codziennie. Dzieci ją uwielbiają i jak się niedawno okazało – mąż też 🙂 Ciasto dyniowe jest teraz prawdziwym fenomenem w naszym domu! Nie obeszło się bez upieczenia mimimum dwóch porcji 🙂

Ciasto dyniowe powstało głównie z myślą o maluchach, ponieważ dostarcza im sporą dawkę witamin. Przy tym nie zawiera tłuszczu, a biały cukier zastąpiłam brązowym.

Ciasto dyniowe z karmelem

Course: Dla dzieci, Halloween, Przepisy
Porcje

25

porcji
Czas przygotowania

1

godzina 
Kalorie

251

kcal

Składniki

  • 300 g upieczonej dyni (pieczcie dynię aż będzie miękka w piekarniku nagrzanym do 200°C)

  • 150 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • 1/2 łyżeczki gałku muszkatułowej

  • 2 jajka

  • 275 g brązowego cukru

  • do obsypania formy: bułka tarta lub mąka + łyżka masła

  • do dekoracji: orzechy włoskie lub laskowe

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W blenderze zmiel dynię na puree, a następnie wymieszaj z jajkami oraz cukrem. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
  • Suche składniki wymieszaj w osobnej misce i połącz z dynią. Całość mieszaj, aż do połączenia.
  • Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą. Forma, której używasz może być dowolna, od keksówki po zwykły rant lub tortownicę. Jeżeli natomiast wykorzystujesz formę do pieczenia bab, wówczas pamiętajcie, aby środek formy w postaci słupka również obsypać.
  • Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku około 45 minut lub do suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto pozostawcie do ostygnięcia.
  • Karmel
  • W międzyczasie przygotuj karmel z tego przepisu. W przepisie możesz pominąć etap dodawania soli, jeżeli nie chcesz, aby karmel był słony.
  • Gdy karmel będzie już gotowy i wystudzony (najlepiej w temperaturze pokojowej) oblej nim ciasto i udekoruj ulubionymi dodatkami. Ja miałam ochotę na orzechy włoskie, co było świetnym przełamaniem słodyczy ciasta.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*