Ciasto dyniowe z karmelem

Sezon na dynię rozpoczął się wraz z przepiękną polską złotą jesienią. W moim domu w ostatnich tygodnia dynia gości niemalże codziennie. Dzieci ją uwielbiają i jak się niedawno okazało – mąż też 🙂 Ciasto dyniowe jest teraz prawdziwym fenomenem w naszym domu! Nie obeszło się bez upieczenia mimimum dwóch porcji 🙂

Ciasto dyniowe powstało głównie z myślą o maluchach, ponieważ dostarcza im sporą dawkę witamin. Przy tym nie zawiera tłuszczu, a biały cukier zastąpiłam brązowym.

Będziecie potrzebować

Ciasto dyniowe z karmelem

Składniki

300 g upieczonej dyni (pieczcie dynię aż będzie miękka w piekarniku nagrzanym do 200°C)

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1/2 łyżeczki gałku muszkatułowej

2 jajka

275g brązowego cukru

do obsypania formy: bułka tarta lub mąka + łyżka masła

do dekoracji: orzechy włoskie lub laskowe

Wykonanie

Rozgrzejcie piekarnik do 180°C.

W blenderze zmielcie dynię na puree, a następnie wymieszajcie z jajkami oraz cukrem. Możecie to zrobić za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.

Suche składniki wymieszajcie w osobnej misce i połączcie z dynią. Całość mieszajcie, aż do połączenia.

Formę do pieczenia wysmarujcie masłem i posypcie mąką lub bułką tartą. Forma, którą używacie do pieczenia ciasta może być dowolna, od keksówki po zwykły rant. Jeżeli natomiast wykorzystujecie formę do pieczenia bab, wówczas pamiętajcie, aby środek formy w postaci słupka również obsypać.

Ciasto pieczcie w nagrzanym piekarniku około 45 minut lub do suchego patyczka.

Gotowe ciasto pozostawcie do ostygnięcia.

Karmel

W międzyczasie przygotujcie karmel z tego przepisu. W przepisie możecie pominąć etap dodawania soli, jeżeli nie chcecie, aby karmel był solony.

Gdy wasza karmel będzie już gotowy i wystudzony (najlepiej w temperaturze pokojowej) objecie nim ciasto i udekorujcie ulubionymi dodatkami. Ja miałam ochotę na orzechy włoskie, co było świetnym przełamaniem słodyczy ciasta.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *