F:\obrazy\Marta\Blog\Zdjęcia\Current\Small\podpisy

Torcik waniliowo-czekoladowy

Od dawna chodziły za mną smaki wanilii i czekolady. Miałam ochotę na tradycyjny tort z maślanym kremem i biszkoptem. I tak powstał torcik waniliwo-czekoladowy z mieszanymi biszkoptami i kremami. Wyszło mocno słodko! Fani słodkości na pewno nie będą zawiedzeni.

Torcik waniliowo-czekoladowy

Course: Torty
Porcje

23

porcji
Czas przygotowania

1

godzina 

40

minut
Kalorie

439

kcal

Składniki

  • Ciasto ucierane
  • 280 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 200 g cukru

  • ziarenka z 1 laski wanilii

  • 130 g masła

  • 3 białka

  • 180 g śmietany 30%

  • 180 g mleka 3.2 %

  • 20 g gorzkiego kakao

  • Waniliowy krem maślany
  • 200 g masła

  • 400 g cukru pudru

  • cukier z wanilią

  • 30 g śmietanki 30%

  • Czekoladowy krem maślany
  • 200 g masła

  • 400 g cukru pudru

  • 30 g śmietanki 30%

  • cukier z wanilią

  • Ganache czekoladowy
  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 100 g śmietanki 30%

Wykonanie

  • Ciasto ucierane
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Ubij masło na puszystą masę, a następnie dodawaj po łyżce cukru cały czas ubijając.
  • Następnie dodawaj po jednym białku, cały czas ubijając, śmietanę, mleko oraz wanilię.
  • W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną).
  • Do osobnej miseczki przesiej kakao.
  • Następnie podziel masę na dwie równe części i do jednej z nich dodaj gorzkie kakao. Każdą część podziel jeszcze na dwie równe części.
  • Każdą porcję ciasta przełóż do osobnych rantów o średnicy 16 cm i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut.
  • Waniliowy krem maślany
  • Ubij masło w mikserze na puszystą masę.
  • Następnie dodawaj po łyżce cukru pudru i cukru waniliowego, ały czas ubijając.
  • Ubijaj kilka minut do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
  • Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i wszystko ubijaj jeszcze 2 minuty.
  • Czekoladowy krem maślany
  • Ubij masło w mikserze na puszystą masę .
  • Następnie dodawaj po łyżce cukru pudru i cukru waniliowego, ały czas ubijając.
  • Ubijaj kilka minut do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
  • Roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i powoli wlewaj do masy maślanej. Miksuj do połączenia składników.
  • Drip czekoladowy
  • W garnku zagotuj śmietankę kremówkę i zalej nią posiekaną gorzką czekoladę.
  • Pozostaw na minutę, wówczas czekolada zacznie się rozpuszczać.
  • Następnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Od razu wylej na tort, który kolejno wstaw do lodówki aż do zastygnięcia polewy.
  • Składanie deseru
  • Każdy z kremów przekładamy do rękawów cukierniczych. Na ciasto waniliowe wykładamy krem waniliowy, przykrywamy ciastem czekoladowym. Masę czekoladową i waniliową wkładamy do jednego rękawa z końcówką-gwiazdką i nakładamy warstwę kremu. Przykrywamy ciastem waniliowym. Kładziemy warswtę kremu waniliowego i przykrywamy ciastem czekoladowym. Nadmiar masy po bokach rosmarowujemy po torcie na obrotowej paterze i wkładamy do lodówki na 15 minut do schłodzenia.
  • Po tym czasie do połowy wysokości, tort obkładamy masą czekoladową, a od połowy waniliową. Torcik gładzimy packą cukierniczą lub nożem I wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  • Schłodzony tort oblej polewą czekoladową używając łyżki. Zacznik od boków, a następnie wyłoż polewę na górę tortu.
  • Dekoracja
  • Torcik udekoruj dwoma kremami maślanymi tworząc gwiazdki wokół. Na każdej gwiazdce umieść kawałek czekoladowego wafelka lub innego słodycza, który uwielbiasz.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*