Torcik waniliowo-czekoladowy

Od dawna chodziły za mną smaki wanilii i czekolady. Miałam ochotę na tradycyjny tort z maślanym kremem i biszkoptem. I tak powstał torcik waniliwo-czekoladowy z mieszanymi biszkoptami i kremami. Wyszło mocno słodko! Fani słodkości na pewno nie będą zawiedzeni.

Będziecie potrzebować

Torcik waniliowo-czekoladowy

Ciasto ucierane

Składniki

280 g mąki

200 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

Ziarenka z jednej laski wanilii

130 g masła

3 białka

180 g śmietany 18%

180 g mleka

20 g gorzkiego kakao

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

Masło ubijamy na puszystą masę, a nastepnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym białku, śmietanę, mleko oraz wanilię. W osobnej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną). Do osobnej miseczki przesiewamy kakao. Suche składniki dodajemy do masy mleczno-maślanej i miksujemy, aż do połączenia. Następnie dzielimy masę na dwie równe części i do jednej z nich dodajemy gorzkie kakao. Każdą część dzielimy jeszcze na dwie równe części. Kazdą porcję ciasta przekładamy do osobnych rantów o średnicy 16 cm I pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut.

Waniliowy krem maślany

Składniki

200 g masła

400 g cukru pudru

1 opakowanie cukru wanilinowego

30 g śmietany 30%

Przygotowanie

Masło ubijamy w mikserze na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru I cukru wanilinowego, cały czas ubijając. Całość ubijamy kilka minut, aż do uzyskania białej i puszystej masy. Na końcu dodajemy śmietanę kremówkę I wszystko jeszcze raz miksujemy 2 minuty.

Czekoladowy krem maślany

Składniki

200 g masła

400 g cukru pudru

1 opakowanie cukru wanilinowego

30 g śmietany 30%

100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Czekoladowa masa maślana: Masło ubijamy w mikserze na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru I cukru wanilinowego, cały czas ubijając. Całość ubijamy kilka minut, aż do uzyskania białej i puszystej masy. Nastepnie dodajemy śmietanę kremówkę I wszystko jeszcze raz miksujemy 2 minuty. Czekoladę Goplana roztapiamy w kąpieli wodnej i powoi wlewamy miksowanej masy maślanej. Miksujemy do połączenia składników.

Składanie deseru

Każdy z kremów przekładamy do rękawów cukierniczych. Na ciasto waniliowe wykładamy krem waniliowy, przykrywamy ciastem czekoladowym. Masę czekoladową i waniliową wkładamy do jednego rękawa z końcówką-gwiazdką I nakładamy warstwę kremu. Przykrywamy ciastem waniliowym. Kładziemy warswtę kremu waniliowego i przykrywamy ciastem czekoladowym. Nadmiar masy po bokach rosmarowujemy po torcie na obrotowej paterze i wkładamy do lodówki na 15 minut do schłodzenia.

Po tym czasie do połowy wysokości, tort obkładamy masą czekoladową, a od połowy waniliową. Torcik gładzimy packą cukierniczą lub nożem I wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Drip czekoladowy

Składniki

100 g gorzkiej czekolady

100 g śmietany 30%

Przygotowanie

W garnku zagotowujemy śmietankę kremówkę i zalewamy nią połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady i od razu wykładamy na torcik, oblewając go łyżką, co da nam efekt spływającej czekolady. Torcik wstawiamy do lodówki do zastygnięcia dripu.

Dekoracja

Torcik dekorujemy dwoma kremami maślanymi tworząc gwiazdki wokół. Na każdej gwiazdce umieszczamy kawałek czekoladowego wafelka lub innego dowolnego słodycza, który uwielbiacie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *