Torcik chałwowy z owocową nutą i czekoladowym spodem

Chałwa, to bardzo popularny i odżywczy przysmak grecki. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy z Was lubi chałwę. Ba .. domyślam się, że są nawet tacy, którzy nigdy jej nie spróbowali. Dla jednych i drugich z Was mam jednak coś, co sprawi, że pokochacie chałwę. Ja połączyłam ten grecki przysmak z aronią i gorzką czekoladą, co okazało się strzałem w dziesiątkę!

O właściwościach chałwy mówi się od lat, jednak jedno jest pewne. Pomimo sporej ilości cukru, ma ona również wiele witamin i składników odżywczych, które wspomagają nasz organizm.

Bedzięcie potrzebować

Torcik chałwowy

Żelka aroniowa

Składniki

300 g aronii

100 g cukru

10 g żelatyny + 30 g wody

Wykonanie

W rondelku umieśćcie aronię oraz cukier i gotujcie, aż do rozpuszczenia się cukru. Całość miksujcie w blenderze na średnich obrotach przez około 5 minut.

W międzyczacie zalejcie żelatynę wodą i odstawcie do namoczenia.

Gotowe puree aroniowe przetrzyjcie przez sitko w celu pozbycia się nadmiaru pestek, a nastepnie dodajcie namoczoną żelatynę i wymieszajcie, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Jeżeli wasze puree za bardzo wystygnie i żelatyna nie będzie miała szansy się roztopić, wówczas całość możecie przełożyć do garnuszką i podgrzewać na minimalnym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmujecie z ognia natychmiast po rozpuszczeniu się całej żelatyny.

Pamiętajcie, że nie można zagotować żelatyny, ponieważ traci ona wówczas swoje właściwości żelujące.

Gotowe puree aroniowe wylejcie do rantu o średnicy 20 cm i po ostygnięciu wstawcie do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Czekoladowy spód z orzechami laskowymi

Składniki

110 g masła

50 g cukru

110 g mąki

50 g orzechów laskowych

50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

Rozpocznijcie od rozgrzania piekarnika do 180°C w trybie góra-dół.

Następnie zróbcie kruszonkę poprzez zagniecienie mąki, zimnego masła, cukru i pokryszonych orzechów laskowych.

Wskazówka: Jeżeli nie macie w domu moździerza, możecie rozgnieść orzechy laskowe poprzez zawinięcie w ściereczkę kuchenną i uderzanie tłuczkiem do mięsa lub drewnanianym wałkiem.

Zagniecioną kruszonkę przełożcie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczcie do zezłocenia (ok. 15 minut) w nagrzanym piekarniku.

Następnie do wystudzonej krusznonki dodajcie roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i wymieszajcie aż do połączenia składników. Czekoladową kruszonkę wyłożcie na blachę o średnicy 25 cm z dnem pokrytym papierem do pieczenia i wstawcie do lodówki.

W następnej kolejności przygotujcie mus chałwowy.

Mus chałwowy

Składniki

350 g chałwy (bez dodatków)

400 g śmietany 30%

10 g żelatyny + 30 g wody

Wykonanie

Na początku w małym garnuszku zagotujcie 100 g śmietany i zalejcie nią pokruszoną w misce chałwę. Wszystko dobrze wymieszajcie, aż do całkowitego rozpuszczenia chałwy. Dla pewności przetrzyjcie masę chałwową przez drobne sitko.

Następnie w mikserze ubijcie śmietanę na 3/4, co oznacza, że nie powinna być ona całkowicie sztywna, a jedynie lekko. Gotową śmietanę dodawajcie w trzech porcjach do masy chałwowej, po każdym dodaniu mieszając powoli szpatułką. I to wszystko 🙂 Wasz mus jest juz gotowy.

Jeżeli zamiast musu chałwowego chcielibyście zrobić inny, zapraszam do inspiracji 🙂

Składanie tortu

Na czekoladową kruszonkę wyłóżcie połowę musu chałwowego i wstawcie do lodówki do zastygnięcia (około 30 minut).

Wskazówka : Reszty musu nie wstawiajcie do lodówki, ponieważ zastygnie i nie będzie się już nadawał do deseru.

Następnie na zastygnięty mus wyłożcie żelkę aroniową i zalejcie resztą musu chałwowego. Również wstawcie do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Gotowy deser możecie udekorować dowolnymi składniki. Ja użyłam świeżych fig i suszonych kwiatów 🙂

Powodzenia!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *