Budyń czekoladowy

Ostatnim moim uwielbieniem jest gorzka czekolada z Callebaut. Dostałam w prezencie 2.5 kg takiej kuwertury i powiem Wam, że jakość pierwsza klasa! Do tej pory dla moich chłopaków robiłam głównie budyń waniliowy, jednak tym razem bardzo chciałam wykorzystać czekoladę i zrobiłam budyń czekoladowy. Muszę przyznać, że wyszedł genialnie!

Będziecie potrzebować

Budyń czekoladowy

Składniki

460 g mleka

30 g cukru

40 g zółtek (2 szt)

40 g mąki ziemniaczanej

100 g gorzkiej czekolady (ja użyłam kuwertury Callebaut)

Wykonanie

W pierwszej kolejności w garnku umieśćcie 400 g mleka z cukrem i zagotujcie, aż do rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie w reszcie mleka wymieszajcie żółtka i mąkę ziemniaczaną.

Gdy wasze mleko będzie już zagotowane, a cukier rozpuszczony, dodajcie gorzką czekoladadę i mieszajcie, aż do jej roztopienia. Na końcu do czekolady wlewajcie powoli masę jajeczną, cały czas mieszając. Wasz budyń będzie gotowy wówczas, gdy osiągnie konsystencję gęstej śmietany.

Gorący budyń przelejcie do miseczek i odstawcie do wystygnięcia. Udekorujcie świeżymi owocami i mięta 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *