budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy

Ostatnim moim uwielbieniem jest gorzka czekolada z Callebaut. Dostałam w prezencie 2.5 kg takiej kuwertury i powiem Wam, że jakość pierwsza klasa! Do tej pory dla moich chłopaków robiłam głównie budyń waniliowy, jednak tym razem bardzo chciałam wykorzystać czekoladę i zrobiłam budyń czekoladowy. Muszę przyznać, że wyszedł genialnie!

Budyń czekoladowy

Porcje

4

porcji
Czas przygotowania

10

minut
Kalorie

213

kcal

Składniki

  • 30 g cukru

  • 2 żółtka

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 460 g mleka

Wykonanie

  • W garnku umieść 400 g mleka z cukrem i zagotuj, aż do rozpuszczenia się cukru.
  • W międzyczasie resztę mleka wymieszaj z żółtkami i mąką ziemniaczaną.
  • Gdy mleko będzie już zagotowane, a cukier rozpuszczony, dodaj gorzką czekoladadę i mieszaj, aż do jej roztopienia.
  • Na końcu do czekolady wlewaj powoli masę jajeczną, cały czas mieszając. Budyń będzie gotowy wówczas, gdy osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  • Gorący budyń przelej do miseczek i odstaw do wystygnięcia. Udekoruj świeżymi owocami i miętą 🙂

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*