ciasto dynia

Ciasto dynia – słodkie Halloween

Halloween zbliża się wielkimi krokami, a nie wyobrażam sobie tego święta bez dyni! Jednak tym razem postanowiłam trochę zaskoczyć moich domowników i przygotowałam ciasto dynię 🙂

Połączenie słodkiego i słonego smaku w cieście dyni na pewno zaskoczy nie jednego gościa lub domownika.

Ciasto dynia

Aby wykonać ciasto dynię upieczcie dwa ciasta z tego przepisu. Po wystygnięciu przełóżcie je kremem z serka solonego.

Ciasto dynia – słodkie Halloween

Course: Dla dzieci, Halloween, Przepisy
Porcje

20

porcji
Czas przygotowania

20

minut
Kalorie

333

kcal

Składniki

  • Krem z solonego serka
  • 400 g solonego serka kremowego

  • 150 g cukru pudru

  • 30 g masła

  • Dodatkowo
  • pomarańczowy barwnik w żelu Wilton

Wykonanie

  • Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
  • Następnie wyłóż krem na jedno odwrócone ciasto dyniowe i przykryj drugim drugim. Włóż do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
  • Następnie wykonaj ganache z białej czekolady do obłożenia dyni.
  • Do gotowego ganachu dodaj szczyptę pomarańczwego barwnika i wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru masy czekoladowej.
  • Dynię obkładaj ganachem w kilku etapach, aż do uzyskania pożądanej struktury. Po każdym etapie wkładaj ciasto do lodówki w celu schłodzenia.
  • Ostatnią warstwę ganachu uformuj używając, wykonując proste ruchy od dołu do góry, co da efekt pasów.
  • Czubek dyni
  • Sposób I : Użyj czubka z prawdziwej dyni i obłóż go kremem, tak, aby zlewał się z ciastem.
  • Sposób II : Czubek dyni możesz również wykonać z masy cukrowej, którą następnie pomalujesz jadalnymi farbkami w kolorze brązowym. Lub też obłożyć czubek ganachem z białej czekolady zabarwionym na brązowo.

Moi domownicy pochłonęli ciasto w ekspresowym tempie!

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*