Ciasto dynia – słodkie Halloween

Halloween zbliża się wielkimi krokami, a nie wyobrażam sobie tego święta bez dyni! Jednak tym razem postanowiłam trochę zaskoczyć moich domowników i przygotowałam ciasto dynię 🙂

Połączenie słodkiego i słonego smaku w cieście dyni na pewno zaskoczy nie jednego gościa lub domownika.

Ciasto dynia

Aby wykonać ciasto dynię upieczcie dwa ciasta z tego przepisu. Po wystygnięciu przełóżcie je kremem z serka solonego.

Krem z solonego serka

Składniki

400 g solonego serka kremowego

150 g cukru pudru

30 g masła

Wykonanie

Wszystkie składniki zmiksujcie na gładką masę. Następnie wyłóżcie krem na jedno odwrócone ciasto dyniowe i przykryjcie drugim drugim ciastem. Włóżcie do lodówki na pół godziny do schłodzenia.

Następnie wykonajcie ganache z białej czekolady do obłożenia waszej dyni. Do gotowego ganachu dodajcie szczyptę pomarańczwego barwnika i wymieszajcie do uzyskania jednolitego koloru masy czekoladowej. Waszą dynię obkładajcie w dwóch lub trzech etapach, aż do uzyskania pożądanego efektu. Po każdym etapie wkładajcie ciasto do lodówki w celu schłodzenia. Używając łyżki formujcie dynią wykonując proste ruchy od dołu do góry, co da Was efekt pasów na cieście.

Na końcu przygotujcie czybek dyni. Możecie to zrobić na dwa sposoby.

Sposób I

Użyjcie czubka z prawdziwej dyni i obłóżcie go kremem, tak, aby zlewał się z ciastem.

Sposób II

Czubek dyni możecie również wykonać z masy cukrowej i pomalować jadalnymi farbkami w kolorze brązowym, lub obłożyć czubek ganachem z białej czekolady zabarwionym na brązowo.

W jednym i drugim przypadku musicie wykorzystać stojak, który będzie podtrzymywał Wasz czubek od środka dyni. Ja wykorzystałam do tego butelkę ucięcta do wysokości dyni i odwórconą do góry dnem.

Moi domownicy pochłonęli ciasto w ekspresowym tempie!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *