Jesteś uczulony/a na jajka kurze lub zwyczajnie nie masz ich w domu, a chciałbyś/chciałabyś przygotować na śniadanie coś naprawdę delikatnego i smacznego. W moim domu weekendowe śniadania na słodko to już tradycja. Moje chłopaki nie wyobrażają sobie soboty, czy niedzieli bez pancake’ów, naleśników czy owsianki.
Cytrynowe pancakes powstały całkowicie spontanicznie. Przyszła upragniona sobota. Naszła mnie ogromna ochota na pancakes. Otwieram lodówkę, a tam… Skończyły się jajka! Do sklepu kawałek. Ubieranie dzieci, żeby pójść po jajka? Niekoniecznie 🙂 Więc zaczęłam kombinować. Znalazłam w lodówce ricottę i to był strzał w dziesiątkę! Ricotta, sok z cytryny, odrobina mąki i cukru pudru, dodatkowo szczypta sody oczyszczonej. Smak? Delikatne, puszyste i mocno cytrynowe placuszki.
Cytrynowe pancakes z ricottą bez jajek
12
pancakes30
minutes180
kcalSkładniki
- Cytrynowe pancakes z ricottą
250 g serka ricotta
100 g mleka krowiego lub roślinnego
80 g mąki
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka oleju słonecznikowego
50 ml soku z cytryny
- Konfitura malinowa
100 g mrożonych malin
2 łyżki soku z cytryny
łyżka cukru pudru
- Do dekoracji
Kolorowe gwiazdki czekoladowe
Mrożone maliny
Wykonanie
- Konfitura malinowa
- Przełóż maliny wraz z sokiem z cytryny i cukrem pudrem do rondelka lub na nieprzywierającą patelnię teflonową i duś, aż maliny puszczą sok.
- Gotową konfiturę malinową przełóż do miseczki do lekkiego ostudzenia.
- Cytrnynowe pancakes z ricottą
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą rózgi kuchennej.
- Rozgrzej patelnie teflonową na średnim ogniu.
- Za pomocą małej chochli wykładaj ciasto na pancakes na patelnię. Przekładaj placuszki wówczas, gdy na wierzchu zaczną tworzyć się bąbelki.
- Smaż placuszki na złoto-brązowy kolor i przekładaj na talerzyk układając wieżę.
- Na wieżę pancakes wyłóż konfiturę malinową, posyp kolorowymi gwiazdkami, a na samą górę wyłóż mrożone maliny.