Kolejny mój świąteczny eksperyment. Mazurek na czekoladowym kruchym cieście z białą czekoladą i malinami to dla mnie połączenie idealne. Mocno słodki i mocno kwaśny smak w połączeniu z kruchym ciastem waniliowym. Maliny w mazurku wykorzystałam w formie domowej konfitury malinowej, natomiast białą czekoladę w formie ganache.
Mazurek z białą czekoladą i malinami
Porcji
30
porcjiCzas przygotowania
1
hourCzas pieczenia
20
minutesKalorie/100g
296
kcalSkładniki
- Kruche ciasto czekoladowe
150 g mąki
30 g gorzkiego kakao
80 g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 żółtko
4 łyżki lodowatej wody
- Domowa konfitura malinowa
500 g mrożonych malin
2 łyżki soku z cytryny
100 g cukru pudru
- Ganache z białej czekolady
200 g białej czekolady
100 g śmietany 30%
- Do dekoracji
czekoladowe jajeczka z Kinder
zmielone orzechowy laskowe
Wykonanie
- Kruche ciasto czekoladowe
- Masło posiekaj nożem i zagnieć z resztą składników ręcznie lub za pomocą miksera.
- Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
- Pieczenie ciasta kruchego
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C w trybie góra-dół.
- Kruche ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm na prostokąt 20x30cm.
- Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem, aby pod ciasto nie wchodziło powietrze. Piecz ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Domowa konfitura malinowa
- Maliny wrzuć na patelnię, zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny.
- Duś aż maliny puszczą sok i połowa soku odparuje, około 30 minut. Następnie przełóż gotową konfiturę do miski.
- Następnie namocz żelatynę w wodzie i pozostaw na 10 minut.
- Namoczoną żelatynę dodaj do konfitury malinowej i dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Konfiturę włóż do lodówki na około 10 minut.
- Lekko tężejącą konfiturę malinową wylej na kruche ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Ganache z białej czekolady
- Białą czekoladę posiekaj i wsyp do garna z podwójnym dnem.
- Następnie dodaj śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady.
- Gotowy ganache wylej na zastygniętą konfiturę malinową i udekoruj połówkami czekoladowych jajek oraz posyp orzechami laskowymi na około.
- Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Przechowywanie mazurka
- Gotowy mazurek możesz poporcjować i zamrozić lub trzymać w lodówce około 2 tygodni.