W moim domu śniadanie to celebracja. Zwłaszcza w weekend. Moje dzieciaki uwielbiają różne kombinacje śniadaniowe, czy to naleśniki, pancakes czy kolorowe kanapki. Dla mnie śniadanie na słodko to mus! I podobnie dla moich dzieci. Stąd tyle pomysłów pojawia się na blogu w temacie śniadań. A w tym przepisie chciałabym Ci pokazać jak wykonać piękny tort naleśnikowy ombre, który owszem możesz przygotować na dobry początek dnia, ale również jako pełnoprawny tort.
Tort naleśnikowy ombre powstał w ramach tygodnia tortowego na Cake Therapy. Rozmyślałam nad forma tortu, który mogłabym podać na śniadanie i takie cudo przyszło mi do głowy. Wyszło naprawdę smacznie, a dodatkowo pięknie. Torcik przełożyłam mascarpone ze śmietaną kremówką i syropem klonowym, z cytrynową nutką.
Tort naleśnikowy ombre
12
porcji1
hour246
kcalKolorowe naleśniki przełożone kremem na bazie mascarpone, śmietanki kremówki z dodatkiem syropu klonowego z cytrynową nutką.
Składniki
- Naleśniki
6 jajek
780 g mleka
350 g mąki
80 g masła
szczypta soli
szczypta cukru
barwnik o kolorze turkusowym (użyłam barwnika z Food Colors)
- Nadzienie z mascarpone
250 g mascarpone
400 g śmietany 30%
2 łyżeczki soku z cytryny
6 łyżek syropu klonowego
2 łyżeczki cukru z wanilią
- Do dekoracji
posiekane orzechy włoskie migdały lub cukiereczki
Wykonanie
- Naleśniki
- Jajka wbij do miski i dodaj mleko. Dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną.
- Roztop masło na patelni lub w mikrofalówce i dodaj do jajek. Wymieszaj dokładnie
- Suche składniki (mąka, cukier, sól) przesiej do osobnej miski i wymieszaj. Dodaj do jajek i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej.
- Masę na naleśniki odstaw na 10 minut, aby odpoczęła.
- Barwienie naleśników
- Przygotuj 6 kubków i podziel masę na naleśniki na 6 równych części (po 250 g).
- Do pierwszego kubka nie dodawaj żadnego barwnik.
- Do każdego następnego kubka dodawaj coraz więcej barwnika (za pomocą wykałaczki), zaczynając od odrobiny na końcówce wykałaczki.
- Smażenie naleśników
- Rozgrzej suchą patelnię i smaż naleśniki zaczynając od najjaśniejszych.
- Gdy Twoje naleśniki są już gotowe, pozostaw je do całkowitego wystygnięcia, a następnie przygotuj krem mascarpone.
- Nadzienie z mascarpone
- Mascarpone ubij w mikserze ze śmietanką kremówka na puszystą masę.
- Następnie dodaj sok z cytryny oraz syrop klonowy i delikatnie wymieszaj.
- Ułóż najciemniejszy naleśnik na paterze i nałóż na niego cienką warstwę kremu. Dokładnie w ten sam sposób postępuj z resztą naleśników, kierując się w stronę najjaśniejszych.
- Ostatni naleśnik również posmaruj kremem z mascarpone i posyp niewielką ilością orzechów włoskich, migdałów lub cukiereczków.