chleb pszenno-razowy

Szybki jogurtowy chleb pszenno-razowy

Uwielbiam domowe pieczywo. Ten roznoszący się po domu zapach świeżego chleba to jest coś niezastąpionego. Dodatkowo gorące mleko lub ciepła herbata i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Szybki chleb pszenno-razowy kojarzy mi się nieodzownie w panującą pandemią i ograniczeniem dostępu do sklepów. Kiedy to byłam zmuszona do podrasowania swoich umiejętności piekarskich 😀

Kilka prostych składników i gotowe. Wystarczy, że połączysz wszystkie składowe chleba z przepisu, odczekasz godzinę, aż wyrosną i możesz wypiekać. Dlatego właśnie kocham drożdżowe pieczywo. Jest to idealne rozwiązanie dla niecierpliwych, tak jak ja 😀

Szybki jogurtowy chleb pszenno-razowy

Składniki

  • Jogurtowy chleb pszenno-razowy
  • 360 g mąki pszennej

  • 60 g mąki razowej

  • 7 g świeżych drożdży

  • 360 g jogurtu naturalnego, średnio gęstego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżka miodu

  • Do posypania
  • 1 łyżka czarnuszki

Wykonanie

  • Wszystkie składniki na chleb wymieszaj w mikserze lub ręcznie.
  • Jeżeli używasz miksera ważne jest, aby wyrabiać ciasto dobre 10 minut, wówczas masz pewność, że Twój chleb będzie delikatny i puszysty.
  • Natomiast w przypadku wyrabiania ręcznego, postaraj się wyrabiać ciasto minimum 15 minut.
  • Gotowe ciasto drożdżowe włóż do ceramicznej lub drewnianej miski, podsypanej na dnie mąką, i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do podwojenia objętości) lub włóż do piekarnika nastawionego na 30°C.chleb pszenno razowy
  • Pieczenie chleba
  • Po wyrośnięciu ciasta, nastaw piekarnik na 180°C w trybie góra-dół.chleb pszenno razowy
  • Następnie z ciasta uformuj kulę i wyłóż ją na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  • Gorę ciasta natnij, tak aby uzyskać krzyż. Całość posmaruj wodą i posyp obficie czarnuszką. chleb pszenno razowychleb pszenno razowychleb pszenno razowy
  • Chleb włóż do piekarnika i popsikaj obficie wodą. Spowoduje to, że skórka na Twoim chlebie będzie chrupiąca.
  • Chleb pszenno-razowy piecz 40 minut w nagrzanym piekarniku, a następnie studź na kratce.
  • Chlebek genialnie smakuje z masłem i dżemem 😀

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*