Tort naleśnikowy ombre

tort naleśnikowy

W moim domu śniadanie to celebracja. Zwłaszcza w weekend. Moje dzieciaki uwielbiają różne kombinacje śniadaniowe, czy to naleśniki, pancakes czy kolorowe kanapki. Dla mnie śniadanie na słodko to mus! I podobnie dla moich dzieci. Stąd tyle pomysłów pojawia się na blogu w temacie śniadań. A w tym przepisie chciałabym Ci pokazać jak wykonać piękny tort naleśnikowy ombre, który owszem możesz przygotować na dobry początek dnia, ale również jako pełnoprawny tort.

Tort naleśnikowy ombre powstał w ramach tygodnia tortowego na Cake Therapy. Rozmyślałam nad forma tortu, który mogłabym podać na śniadanie i takie cudo przyszło mi do głowy. Wyszło naprawdę smacznie, a dodatkowo pięknie. Torcik przełożyłam mascarpone ze śmietaną kremówką i syropem klonowym, z cytrynową nutką.

Tort naleśnikowy ombre

Porcji

12

porcji
Czas przygotowania

1

hour 
Kalorie

246

kcal

Kolorowe naleśniki przełożone kremem na bazie mascarpone, śmietanki kremówki z dodatkiem syropu klonowego z cytrynową nutką.

Składniki

  • Naleśniki
  • 6 jajek

  • 780 g mleka

  • 350 g mąki

  • 80 g masła

  • szczypta soli

  • szczypta cukru

  • barwnik o kolorze turkusowym (użyłam barwnika z Food Colors)

  • Nadzienie z mascarpone
  • 250 g mascarpone

  • 400 g śmietany 30%

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 6 łyżek syropu klonowego

  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

  • Do dekoracji
  • posiekane orzechy włoskie migdały lub cukiereczki

Wykonanie

  • Naleśniki
  • Jajka wbij do miski i dodaj mleko. Dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną.
  • Roztop masło na patelni lub w mikrofalówce i dodaj do jajek. Wymieszaj dokładnie
  • Suche składniki (mąka, cukier, sól) przesiej do osobnej miski i wymieszaj. Dodaj do jajek i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej.
  • Masę na naleśniki odstaw na 10 minut, aby odpoczęła.
  • Barwienie naleśników
  • Przygotuj 6 kubków i podziel masę na naleśniki na 6 równych części (po 250 g).
  • Do pierwszego kubka nie dodawaj żadnego barwnik.
  • Do każdego następnego kubka dodawaj coraz więcej barwnika (za pomocą wykałaczki), zaczynając od odrobiny na końcówce wykałaczki.tort naleśnikowytort naleśnikowy
  • Smażenie naleśników
  • Rozgrzej suchą patelnię i smaż naleśniki zaczynając od najjaśniejszych.
  • Gdy Twoje naleśniki są już gotowe, pozostaw je do całkowitego wystygnięcia, a następnie przygotuj krem mascarpone.
  • Nadzienie z mascarpone
  • Mascarpone ubij w mikserze ze śmietanką kremówka na puszystą masę.
  • Następnie dodaj sok z cytryny oraz syrop klonowy i delikatnie wymieszaj.
  • Ułóż najciemniejszy naleśnik na paterze i nałóż na niego cienką warstwę kremu. Dokładnie w ten sam sposób postępuj z resztą naleśników, kierując się w stronę najjaśniejszych.
  • Ostatni naleśnik również posmaruj kremem z mascarpone i posyp niewielką ilością orzechów włoskich, migdałów lub cukiereczków.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*