Uwielbiam cynamon! Dodaje go do białego sera, ciast, kremów, makaroników czy owsianek. Mogłabym codziennie jeść desery bazujące na cynamonie. Bułeczki cynamonowe pierwszy raz ujęły moje serce, kiedy w trakcie studiów codziennie mijałam stoisko Cinnabon na katowickim dworcu kolejowym. Od tamtego czasu odkąd udało mi się je względnie odtworzyć w domowych warunkach, nazywam je drożdżówkami na medal 😀
Tradycyjne bułeczki cynamonowe z cukierni Cinnabon to nic innego jak ciasto drożdżowe z cynamonowym nadzieniem z brązowym cukrem. Polane słodką glazurą. Spotkałam się z wieloma przepisami na bułeczki cynamonowe i każdy z tych przepisów zawierał polewę z innymi składnikami. Ja do tej pory wypróbowałam dwie polewy, które robię zamiennie.
Jedna bazuje na kremowym, słonym serku typu Philadelphia. Natomiast druga to nic innego jak lukier na bazie mleka z domieszką wanilii. Wybór polewy należy do Ciebie 🙂 W tym poście przedstawię Ci przepis na obydwie glazury, a sam/a zdecyduj, która według Ciebie jest tą idealną.
Mocno cynamonowe bułeczki a’la Cinnabon
15
porcji1
hour20
minutes25
minutes327
kcalCiasto drożdzowe posmarowane masłem i posypane mieszanką brązowego cukru i cynamonu. Pieczone przez 40 minut w piekarniku. Polane glazurą na ciepło lub na zimno. To właśnie bułeczki cynamonowe a’la Cinnabon.
Składniki
- Ciasto drożdżowe
350 g mąki
50 g cukru
7 g suchych drożdży
200 g mleka
1 jajko
40 g masła
- Nadzienie
30 g masła
3 łyżki cynamonu
150 g cukru brązowego
- Polewa I – lukier na mleku
250 g cukru pudru
40 g mleka
cukier z prawdziwą wanilią
- Polewa II na serku Philadelphia
130 g masła
55 g cukru pudru
85 g kremowego serka Philadelphia lub Mój ulubiony
Wykonanie
- Ciasto drożdżowe
- Masło roztop i lekko przestudź.
- W mikserze umieść pozostałe składniki i mieszaj za pomocą końcówki haka. Po połączeniu składników powoli dolewaj roztopione masło.
- Mieszaj przez następne 7 minut, aż ciasto będzie puszyste.
- Następnie przełóż ciasto drożdżowe do drewnianej lub ceramicznej miski na około 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Nadzienie
- Odmierz masło i przełóż do osobnej miseczki. W późniejszym etapie będziesz potrzebowała/a pędzelka silikonowego do posmarowania ciasta tą porcją masła.
- Przygotowanie ciasta pod cynamonowe bułeczki
- Podsyp stolnicę dwiema łyżkami mąki i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 30×60 cm. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 0.5cm.
- Ciasto drożdżowe posmaruj masłem (które przygotowałaś/eś w miseczce) za pomocą pędzelka silikonowego.
- Następnie posyp równomiernie przygotowaną mieszanką cynamonu i brązowego cukru, na dłuższych bokach zostawiając 2 cm przestrzeni nieposypanej.
- Teraz możesz zawijać ciasto wzdłuż dłuższego boku. Brzegi nieposypane cynamonem i cukrem pozwolą Ci na otrzymanie zwartego rulonu.
- Formowanie cynamonek
- Aby otrzymać bułeczki cynamonowe, krój rulon w poprzek na części o szerokości 2-3cm.
- Tortownicę o średnicy 27 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia i układaj bułeczki na płasko. Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 15 cynamonek.
- Bułeczki cynamonowe przykryj ściereczką i pozostaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Pieczenie bułeczek
- Piekarnik rozgrzej do 190°C w trybie góra-dół.
- Wyrośnięte bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut.
- Po tym czasie wyjmij bułeczki i ostudź.
- Polewa I – lukier na mleku
- Jeżeli przygotowujesz polewę w postaci lukru wówczas bułeczki cynamonowe przed polaniem powinny być całkowicie wystudzone.
- Wszystkie składniki umieść w miseczce i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie polej lukrem bułeczki. Ja zajadam się właśnie takimi świeżo polanymi bułeczkami cynamonowymi 😀
- Polewa II – serek kremowy
- Wszystkie składniki ubij w mikserze na puszystą i delikatną masę.
- Za pomocą pędzelka silikonowego nałóż polewę na ciepłe bułeczki. Polewa powinna się rozlać po cynamonkach. Spróbuj je od razu na ciepło, coś genialnego.
- Te bułeczki możesz odgrzewać w piekarniku na kilka minut przed podaniem.
Pingback: Truskawkowe bułeczki drożdżowe z cynamonem - Cake therapy