drożdzówki z truskawkami

Domowe drożdżówki z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni to korzystam ile mogę i właściwie każdy deser, który przygotowuję jest z truskawkami. W tym przepisie pokazuję Wam krok po kroku jak przygotować domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką.

Bez sztuczności, bez dodatkowych ulepszaczy, najprostsze drożdżowe ciasto, na które wyłożyłam świeże truskawki i domową kruszonkę. I tutaj taki dodatek, kruszonkę możesz także przygotować na płatkach owsianych zamiast na mące pszennej.

No to do dzieła!

Domowe drożdżówki z truskawkami

Porcje

8

porcji
Prep time

15

minutes
Cooking time

25

minutes
Wyrastanie ciasta

1

godzina
Total time

40

minutes

Puszyste drożdżowe ciasto, świeże truskawki, domowa kruszonka, a dla chętnych polewa z lukru. Jak dla mnie brzmi to jak porządny i pożywny deser 😀

Składniki

  • Ciasto drożdżowe
  • 7 g suszonych drożdży

  • 0.5 kg mąki pszennej

  • 80 g cukru

  • 250 g letniego mleka

  • 2 jajka

  • 90 g masła

  • Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej lub płatków owsianych

  • 50 g brązowego lub zwykłego cukru

  • 50 g masła

  • Dodatkowo
  • 300 g świeżych truskawek

  • 30 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie

  • Ciasto drożdżowe
  • Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wymieszaj dokładnie mikserem z końcówką haka.
  • Ja mieszałam ciasto około 10 minut.
  • Następnie przełóż do miski innej niż metalowa (drewniana, plastikowa lub cermiaczna), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Kruszonka
  • Jak Twoje ciasto ładnie wyrośnie, przygotuj kruszonkę.
  • Zagnieć ręcznie lub wymieszaj mikserem mąkę (lub płatki), cukier oraz masło, aż do uzyskania delikatnych grudek kruszonki.
  • Truskawki opłucz i usuń szypułki.kruszonka
  • Przygotowanie drożdżówek
  • Ciasto drożdżowe wyjmij z miski i wyłoż na stolnicę lub blat obficie posypany mąką. Uformuj kulę i podziel na 8 równych części.
  • Każdą część uformuj z kulę i spłaszcz. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.drożdzówki z truskawkami
  • Kiedy uformujesz już wszystkie drożdżówki, przykryj blaszkę ściereczką i odstaw na 15 minut do lekkiego podrośnięcia drożdżówek.
  • Nastaw piekarnik na 180°C w trybie góra-dół.
  • Następnie na każdej drożdówce wyłóż truskawki* i posyp obficie kruszonką.drożdzówkidrożdzówki
  • Drożdżówki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut do lekkiego zarumienienia.
  • Gotowe drożdżówki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Ostudzone drożdżówki możesz udekorować lukrem z tego przepisu.

Wskazówki

  • Dostałam ostatnio świetną radę odnośnie truskawek, jeżeli obtoczysz je w mące ziemniaczej przed wyłożeniem na drożdżówki, wówczas w piekarniku stworzy się delikatny kisiel truskawkowy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*