Sezon truskawkowy w pełni to korzystam ile mogę i właściwie każdy deser, który przygotowuję jest z truskawkami. W tym przepisie pokazuję Wam krok po kroku jak przygotować domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką.
Bez sztuczności, bez dodatkowych ulepszaczy, najprostsze drożdżowe ciasto, na które wyłożyłam świeże truskawki i domową kruszonkę. I tutaj taki dodatek, kruszonkę możesz także przygotować na płatkach owsianych zamiast na mące pszennej.
No to do dzieła!
Domowe drożdżówki z truskawkami
Porcje
8
porcjiPrep time
15
minutesCooking time
25
minutesWyrastanie ciasta
1
godzinaTotal time
40
minutesPuszyste drożdżowe ciasto, świeże truskawki, domowa kruszonka, a dla chętnych polewa z lukru. Jak dla mnie brzmi to jak porządny i pożywny deser 😀
Składniki
- Ciasto drożdżowe
7 g suszonych drożdży
0.5 kg mąki pszennej
80 g cukru
250 g letniego mleka
2 jajka
90 g masła
- Kruszonka
100 g mąki pszennej lub płatków owsianych
50 g brązowego lub zwykłego cukru
50 g masła
- Dodatkowo
300 g świeżych truskawek
30 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie
- Ciasto drożdżowe
- Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wymieszaj dokładnie mikserem z końcówką haka.
- Ja mieszałam ciasto około 10 minut.
- Następnie przełóż do miski innej niż metalowa (drewniana, plastikowa lub cermiaczna), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Kruszonka
- Jak Twoje ciasto ładnie wyrośnie, przygotuj kruszonkę.
- Zagnieć ręcznie lub wymieszaj mikserem mąkę (lub płatki), cukier oraz masło, aż do uzyskania delikatnych grudek kruszonki.
- Truskawki opłucz i usuń szypułki.
- Przygotowanie drożdżówek
- Ciasto drożdżowe wyjmij z miski i wyłoż na stolnicę lub blat obficie posypany mąką. Uformuj kulę i podziel na 8 równych części.
- Każdą część uformuj z kulę i spłaszcz. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kiedy uformujesz już wszystkie drożdżówki, przykryj blaszkę ściereczką i odstaw na 15 minut do lekkiego podrośnięcia drożdżówek.
- Nastaw piekarnik na 180°C w trybie góra-dół.
- Następnie na każdej drożdówce wyłóż truskawki* i posyp obficie kruszonką.
- Drożdżówki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut do lekkiego zarumienienia.
- Gotowe drożdżówki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Ostudzone drożdżówki możesz udekorować lukrem z tego przepisu.
Wskazówki
- Dostałam ostatnio świetną radę odnośnie truskawek, jeżeli obtoczysz je w mące ziemniaczej przed wyłożeniem na drożdżówki, wówczas w piekarniku stworzy się delikatny kisiel truskawkowy.