Domowa nutella … mmm 🙂 Dokładnie tak sobie pomyślałam wyjmując z szafki paczkę orzechów laskowych, które miałam wykorzystać do makaroników. I oczywiście makaroniki laskowe też zrobiłam. Jednak nutelli nie mogłam się oprzeć i tak oto powstał ten przepis.
Domowa nutella, czyli krem z orzechów laskowych
Course: Dla dzieci, Przepisy, ŚniadanieCzas przygotowania
30
minutesKalorie
438
kcalSkładniki
100 g orzechów laskowych
pół szklanki miodu
7 łyżek mleka 3,2 %
2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie
- Nagrzej piekarnik do 200°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż orzechy i wstaw blachę do piekarnika na 10 minut.
- Na blacie kuchennym rozłóżcie bawełnianą ściereczkę i wysyp na nią uprażone orzechy. Zrób sakiewkę (pilnując aby nie miała żadnych dziur, żeby orzechy nie wypadały) i stukaj o blat lub pocieraj rękami, aby skórka odeszła od orzechów.
- Możliwe, że nie wszystkie orzechy będą chciały się poddać, dlatego, te które jeszcze będą miały na sobie skórkę, możesz swobodnie jeszcze na kilka minut wrzucić z powrotem do piekarnika.
- Tak przygotowane orzechy wrzuć do malaksera i zmiksuj na pastę. Następnie dodaj resztę składników i zmiksuj na krem.
Ale Bomba! Muszę wypróbować koniecznie! :O
Świetnie komponuje się z naleśnikami albo na chałce 😀
Pingback: Krem z orzechów włoskich z kakao - Cake therapy
Pingback: Galaktyczne donuty cynamonowe z domową nutellą - Cake therapy