Owocowy tort ombre z bitą smietaną i mascarpone

Już od dawna miałam ochotę na kolejny tort ombre w mojej kolekcji. Długo zastanawiałam się jakie kolory wybrać i jak połączyć je z ulubionymi owocami. W efekcie zainspirował mnie kolor żółty – kolor lata, słońca, owoców, w połączeniu z bitą śmietaną stworzył cudowne pożegnanie lata. 

Owocowy tort ombre z bitą smietaną i mascarpone

Course: Przepisy, Torty personalizowane
Porcje

20

porcji
Czas przygotowania

3

hours 
Kalorie

371

kcal

Składniki

  • Krem mascarpone
  • 400 g śmietanki 30%

  • 500 g mascarpone

  • 60 g cukru pudru

  • Dekoracja
  • Świeże figi – 4 sztuki

  • 250 g świeżych porzeczek

  • 250 g borówek amerykańskich

  • świeże mango (1 sztuka)

Wykonanie

  • Ciasto ucierane
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Ciasto ucierane możesz wykonać w identyczny sposób, jak w przypadku tortu tęczowego.
  • Ze względu na to, że przepis ten wymaga wykonania tortu ombre użyj innych barwników oraz podziel powstałe ciasto na cztery części. Do każdej części dodaj odpowiednio:

    2 g barwnika żółtego
    4 g barwnika żółtego
    2 g barwnika żółtego + 1 g barwnika pomarańczowego
    2 g barwnika żółtego + 2 g barwnika pomarańczowego
  • Następnie każdą z części piecz po kolei w rancie lub tortownicy o średnicy 23 cm w nagrzanym piekarniku aż do suchego patyczka (u mnie około 10 minut).
  • Krem mascarpone
  • W mikserze ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodawaj po łyżce mascarpone. Miksuj wszystko aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
  • Dekoracja + składanie deseru
  • Najciemniejszy blat ciasta przełóż na paterę, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj “krople” kremu mascarpone tworząc tzw. małe beziki, bez żadnych przerw, tak aby idealnie do siebie przylegały. Blaty dekoruj od najciemniejszego do najjaśniejszego.
  • Na warstwę kremu wykładaj jeden rodzaj owoców. Na pierwszą wyłóż mango (3/4 sztuki), na drugą borówki (150 g), a na trzecią porzeczki (200 g).
  • Na samym końcu udekoruj górną warstwę pozostałymi owocami oraz ćwiartkami fig.
  • Najlepiej, aby tort schłodził się w lodówce minimum 12 h. Ale wyobrażam sobie że dla wielu z Was to zdecydowanie za długo! 

One Comment

  1. Jest boski! Smakuje równie dobrze jak wygląda. I wbrew pozorom, nie jest taki słodki.. Pycha!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*