Fit kuchnia to dzisiaj temat numer jeden. Każdy z nas chciałby zdrowo się odżywiać. Nie zawsze jest to jednak takie proste i niestety nie każdemu odpowiada zdrowe jedzenie, ponieważ kojarzy się z reguły z czymś smakującym “gorzej”. Ja chciałabym Wam przedstawić moje najnowsze odkrycie, które zasmakuje każdemu miłośnikowi słodyczy, a jednocześnie sprawi, że słodycze ukażą Wam się w nowym – zdrowym wymiarze. Przed Wami słodkie i odżywcze brownie z batatów.
Brownie z batatów
Course: Dla dzieci, Fit, PrzepisyPorcje
20
porcjiCzas przygotowania
2
hoursKalorie
240
kcalSkładniki
- Brownie
2 średnie bataty
2 banany
30 g migdałów
50 g miodu (ja użyłam akacjowego)
15 g oleju roślinnego
10 g kakao
- Dekoracja
100 g gorzkiej czekolady
70 g masła
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Następnie obierz bataty oraz pokrój na rubsze plastry. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku do miękkości (około 30 minut).
- Upieczone bataty zmiksuj z bananami na puree.
- Następnie dodaj pokruszone migdały, olej, kakao oraz miód i wszystko wymieszaj szpatułką, aż do połączenia.
- Ciasto przełóż na blachę 15×25 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C.
- Dekoracja
- Upieczone i wystudzone brownie posmaruj obficie masłem orzechowym, a następnie włóż do lodówki na czas przygotowywania czekolady.
- Następnie roztop czekoladę w kąpieli wodnej i lekko ostudzoną polej brownie wedle uznania.