brownie z batatów

Brownie z batatów

Fit kuchnia to dzisiaj temat numer jeden. Każdy z nas chciałby zdrowo się odżywiać. Nie zawsze jest to jednak takie proste i niestety nie każdemu odpowiada zdrowe jedzenie, ponieważ kojarzy się z reguły z czymś smakującym “gorzej”. Ja chciałabym Wam przedstawić moje najnowsze odkrycie, które zasmakuje każdemu miłośnikowi słodyczy, a jednocześnie sprawi, że słodycze ukażą Wam się w nowym – zdrowym wymiarze. Przed Wami słodkie i odżywcze brownie z batatów.

Brownie z batatów

Course: Dla dzieci, Fit, Przepisy
Porcje

20

porcji
Czas przygotowania

2

hours 
Kalorie

240

kcal

Składniki

  • Brownie
  • 2 średnie bataty

  • 2 banany

  • 30 g migdałów

  • 50 g miodu (ja użyłam akacjowego)

  • 15 g oleju roślinnego

  • 10 g kakao

  • Dekoracja
  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 70 g masła

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Następnie obierz bataty oraz pokrój na rubsze plastry. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku do miękkości (około 30 minut).
  • Upieczone bataty zmiksuj z bananami na puree.
  • Następnie dodaj pokruszone migdały, olej, kakao oraz miód i wszystko wymieszaj szpatułką, aż do połączenia.
  • Ciasto przełóż na blachę 15×25 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C.
  • Dekoracja
  • Upieczone i wystudzone brownie posmaruj obficie masłem orzechowym, a następnie włóż do lodówki na czas przygotowywania czekolady.
  • Następnie roztop czekoladę w kąpieli wodnej i lekko ostudzoną polej brownie wedle uznania.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*