Brownie z batatów

Kuchnia fit to dzisiaj temat numer jeden. Każdy z nas chciałby zdrowo się odżywiać. Nie zawsze jest to jednak takie proste, niestety nie każdemu z nas odpowiada zdrowe jedzenie, ponieważ kojarzy się z reguły z czymś smakującym “gorzej”. Ja chciałabym Wam przedstawić moje najnowsze odkrycie, które zasmakuje każdemu miłośnikowi słodyczy, a jednocześnie sprawi, że słodycze ukażą Wam się w nowym – zdrowym wymiarze. Przed Wami słodkie i odżywcze brownie z batatów.

Trudność: 
Czas przygotowania: 1 h
Porcje: 15 

Będziecie potrzebować

Brownie z batatów

Składniki

2 średnie bataty

2 banany

30 g migdałów

15 g oleju roślinnego

50 g miodu (ja użyłam akacjowego)

10 g kakao

Wykonanie

Przygotowując brownie z batatów w pierwszej kolejności rozgrzejcie piekarnik do 200°C.

Następnie obierzcie bataty oraz pokrójcie je w grubsze plastry. Ułóżcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczcie w nagrzanym piekarniku do miękkości (około 30 minut).

Upieczone bataty umieśćcie w blenderze razem z bananami i zmiksujcie na papkę.

Kolejno dodajcie pokruszone migdały, olej, kakao oraz miód i wszystko wymieszajcie szpatułką aż do połączenia.

Masę przełóżcie na blachę 15×25 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie w piekarniku nagrzanym do 170°C.

Dekoracja brownie

Składniki

100 g gorzkiej czekolady

70 g masła orzechowego

Wykonanie

Upieczone i wystudzone brownie posmarujcie obficie masłem orzechowym, a następnie włóżcie do lodówki na czas przygotowywania czekolady.

Następnie roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej i lekko ostudzoną polejcie wedle uznania brownie.

A oto efekt końcowy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *