marshmallow

Domowe pianki marshmallow

Czy jest wśród Was ktoś, kto nigdy nie spróbował pianek marshmallow? Tych białych czy tych różowych? Ja przygotowałam dwa Was tradycyjne białe puszyste pianki o mocno cukrowym smaku. A oto jak szybko i prosto możecie je przygotować.

Domowe pianki marshmallow

Course: Przepisy
Porcje

60

porcji
Czas przygotowania

8

hours 
Kalorie

373

kcal

Składniki

  • 255 g wody (100 g + 155 g)

  • 25 g żelatyny

  • 480 g cukru

  • 120 g miodu

  • 10 g mąki kukurydzianej

  • 15 g cukru pudru

Wykonanie

  • Namocz żelatynę w 100 g wody i odstaw do napęcznienia.
  • Na patelni umieść wodę (155 g), cukier i miód. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Gotowy syrop cukrowy umieść w mikserze i dodaj namoczoną żelatynę, a następnie ubijaj, aż do uzyskania puszystej i sztywnej konsystencji.
  • Puszystą masę piankową wylej na wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia blachę, a następnie wstawcie do lodówki na minimum 8 godzin.
  • Wycinanie pianek
  • Pianki mogą mieć dowolny kształt i wygląd, dlatego to od Ciebie zależy w jaki sposób je powycinasz.
  • Dla przykładu kilka marshmallow wycięłam foremką, a resztę pocięłam nożem na małe kwadraciki.
  • Każdą piankę obtocz w mieszance cukru pudru i mąki kukurydzianej, aby marshmallow się nie lepiły.
  • Idealnie smakują z gorącym kakao 🙂

One Comment

  1. Pingback: Ciepłe lody z gorzką czekoladą - Cake therapy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*