ciepłe lody

Ciepłe lody z gorzką czekoladą

Smaki mojego dzieciństwa. W każdej cukierni można było je dostać. Smakowały genialnie. Delikatny wafelek, rozpływające w ustach nadzienie lodowe i zastygnięta polewa czekoladowa. Połączenie idealne. Tobie też dzieciństwo kojarzy się z ciepłymi lodami?

Czy kiedykolwiek zastanawiałaś/eś się z czego właściwie zrobione są ciepłe lody? Bo ja nigdy 🙂 Do niedawna, kiedy wpadłam na pomysł, żeby przygotować je moim dzieciom. I tak odkryłam, że ciepłe lody to nic innego jak marshmallow z białek jaj. Zaczynasz od przygotowania syropu z cukru, miodu i wody, a następnie wlewasz go do ubitych białek i ubijasz na najwyższych obrotach, aż do uzyskania konsystencji bezy. Masę nakładasz na wafelki i po jej zastygnięciu polewasz czekoladą. Proste prawda?

No to do dzieła! Stwórz swoje domowe ciepłe lody, a gwarantuję, że Twoi najmłodsi domownicy będą zachwyceni, a Ci starsi przypomną sobie szkolne czasy.

Ciepłe lody z gorzką czekoladą

Servings

16

lodów
Prep time

30

minutes
Kalorie / 100 g

343

kcal

Składniki

  • Ciepłe lody
  • 190 g cukru

  • 90 g wody

  • 260 g miodu

  • 130 g białek jaj (a użyłam pasteryzowanych)

  • kilka kropel soku z cytryny

  • Polewa czekoladowa
  • 170 g gorzkiej czekolady

  • 100 g masła

  • Dodatkowo
  • wafelki

  • kolorowa posypka

  • rękaw cukierniczy

  • okrągła tylka

Wykonanie

  • Ciepłe lody
  • W garnuszku umieść cukier, wodę i miód i podgrzewaj na średnim ogniu do osiągnięcia temperatury 110°C. W ten sposób otrzymasz syrop cukrowy.ciepłe lodyciepłe lodyciepłe lody
  • Pod koniec podgrzewania syropu cukrowego zacznij ubijać białka jaj z sokiem z cytryny.ciepłe lody
  • Następie do ubitych białek dolewaj małym strumieniem syrop cukrowy. Gdy skończysz ubijaj wszystko na najwyższych obrotach, aż misa od miksera osiągnie temperaturę pokojową i Twoje marshmallow nie będzie gorące.ciepłe lodyciepłe lody
  • Przygotuj wafelki. Jeżeli, tak jak ja używasz wafelki ze szpiczastym końcem, wówczas wstaw j do szklanek lub kieliszków do wódki. Ułatwi Ci to znacznie pracę, a wafelki w tej formie będziesz mogła/mógł wstawić do lodówki.ciepłe lody
  • Gotową masę na ciepłe lody przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (tylką) i nakładaj na wafelki.ciepłe lodyciepłe lodyciepłe lodyciepłe lodyciepłe lody
  • Ciepłe lody wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie polej lody polewą czekoladową i ozdób cukiereczkami.
  • Polewa czekoladowa
  • Masło z czekoladą roztop na małym ogniu i pozostaw do ostygnięcia. Polewa powinna być płynna, ale w temperaturze pokojowej.
  • Polewaj ciepłe lody czekoladą i posyp cukiereczkami. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia.
  • Ciepłe lody świetnie nadają się jako przekąska na dziecięce przyjęcie urodzinowe lub jak u mnie na przekąskę podczas zabawy sylwestrowej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*