Uwielbiam drożdżowe ciasto! Wszelkie drożdżówki, pączki, pączusie, to zdecydowanie moje klimaty. Długo zbierałam się do zrobienia chałki, aż wreszcie się udało i podjęłam wyzwanie 🙂 Zwijanie chałki nie było proste, ale końcem końców nie wyszło najgorzej. Dwie chałki z powidłami śliwkowymi zniknęły w 2 godziny 🙂
Chałka z powidłami śliwkowymi
Cuisine: PolskaDifficulty: ŚredniePorcje
2
chałkiCzas przygotowania
2
hoursKalorie
300
kcalSkładniki
500 g mąki
50 g cukru
210 g mleka
35 g drożdży świezych lub 12 g suchych
50 g masła
1 jajko
1 żółtko + 10 g mleka do posmarowania bułeczek
powidła śliwkowe do przełożenia lub szklanka rodzynek *
cukier brązowy do posypania chałki
Wykonanie
- Masło roztop i ostudź.
- Jeżeli używasz świeżych drożdży, zrób zaczyn. Drożdże pokrusz do miski, dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Nastepnie zalej 30 g ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstaw na 20 minut, aż do momentu, gdy drożdże zaczną pracować.
- Jeżeli natomiast używasz suchych drożdży możesz pominąć etap robienia zaczynu.
- Następnie do drożdży dodaj mąkę, cukier, jajko oraz mleko i wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką haka. Wyrabiaj do połączenia składników, a następnie dodaj roztopione masło. Wyrabiaj jeszcze 10 minut, aż ciasto będzie puszyste i z łatwością będzie odchodziło od haka.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ja swoje ciasto odstawiłam do piekarnika z włączoną lampką. Wyrosło po ok. 1 godzinie.
- Gdy ciasto podwoi już swoją objętość, przełoż je na stolnicę lub matę silikonową i nastaw piekarnik na 200°C.
- Ciasto podziel na dwie części. Jedna rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20×65 cm. Całość posmaruj powidłami śliwkowymi pomijając brzegi. Brzegi posmaruj wodą.
- Przetnij ciasto na cztery części i każdą z nich zawiń w rulon. Następnie zwiń je w czterokrotny warkocz, jak jest to pokazane na filmiku poniżej.
- Gotowe chałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Przykryj je ściereczką.
- Po tym czasie rozbełtaj żółtko z mlekiem i za pomocą pędzelka posmaruj chałki, a następnie posyp oficie brązowym cukrem.
- Przygotowane pieczywo włoż do piekarnika i piecz 25 minut. Po 15 minutach przykruj folią aluminiową lub papierem do pieczenia, aby z wierzchu za bardzo się nie spiekły.
- Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!
Wskazówki
- Jeżeli masz ochotę użyć innych przetwórów to jak najbardziej możesz to zrobić.
- Możesz również pominąć krok smarowania ciasta powidłami, a w zamian do samego ciasta na etapie wyrabiania dodać szklankę rodzynek.