Ostatnio coraz częściej eksperymentuje z pieczywem i oto moje ostatni odkrycie. Chleb irlandzki, który rośnie dzięki sodzie. Do tej pory istniało dla mnie jedynie pieczywo na zakwasie i drożdżach, więc naprawdę ten chleb jest dla mnie czymś niesamowitym. Chleb irlandzki to jeden z przysmaków Dnia Świętego Patryka 🙂
Nie smakuje jak ciasto, pomimo tego, że jest na sodzie. Chleb irlandzki można wzmocnić smakowo na wiele różnych sposobów. Ja wykorzystałam oregano, ale kto powiedział, że nie może to być chleb na słodko z dodatkiem przypraw korzennych czy cukru waniliowego.
Chleb irlandzki na sodzie
Porcji
25
porcjiCzas przygotwania
50
minutesKalorie
255
kcalChleb irlandzki przygotujesz w ekspresowym tempie. Nie potrzebuje rosnąć, po wyrobieniu od razu wkładasz go do piekarnika, a po 40 minutach wyjmujesz gotowy chleb.
Składniki
640 g mąki
480 g mleka
50 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1 jajko
Opcjonalnie: przyprawy wedle uznania
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Do miski przesiej mąkę z sodą, solą oraz przyprawami. Wymieszaj.
- Następnie dodaj mleko, jajko i zimne masło w kawałeczkach i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli masa będzie będzie za luźna, wówczas możesz dodać trochę mąki.
- Gdy masa będzie już jednolita i z łatwością będzie odchodziła od mieszadła, wówczas uformujcie chleb zawijając ciasto do dołu.
- Ostrym nożem przetnij krzyż na środku chleba i piecz w nagrzanym piekarniku około 40 minut.
- Studź na kratce.