Ekspresowe i przepyszne ciasteczka czekoladowe z kawałkami gorzkiej czekolady. Rozpływające się w ustach. Przygotujesz je w kilka chwil, a pieką się jedyne 13 minut. Nie wymagają uprzedniego chłodzenia. Zaraz po upieczeniu i lekkim ostygnięciu ciasteczka mają w środku jeszcze płynną gorzką czekoladę. Koniecznie spróbuj je przygotować, a gwarantuję, że za każdym razem, kiedy będziesz miał/a ochotę na coś słodkiego będą to właśnie Chocolate Chip Cookies.
Podstawowe składniki w połączeniu z kawałami gorzkiej czekolady tworzą fantastyczne połączenie w postaci kruchych ciasteczek czekoladowych. Idealne ciasteczka są jednocześnie kruche i ciągnące. Gorzka czekolada świetnie równoważy słodki smak ciasteczek. Niebo w gębie!
Ciasteczka czekoladowe “chocolate chip cookies”
Porcji
18
porcjiCzas przygotowania
10
minutesCzas pieczenia
13
minutesKalorie
452
kcalTotal time
23
minutesSkładniki
200 g miękkiego masła
200 g brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
300 g mąki
2 jajka
150 g gorzkiej czekolady
- Do ułożenia na wierzchu ciasteczek
50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
- W mikserze ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj do połączenia składników.
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, sodę oraz sól).
- Suche składniki dodawaj po łyżce do masy maślanej i mieszaj, aż uzyskasz konsystencję ciasta pokazaną poniżej.
- Następnie dodaj posiekaną na kosteczki gorzką czekoladę i wsyp do ciasta. Wymieszaj delikatnie.
- Ciasteczka formuj w kuleczki o wadze ok. 50 g i układaj na blaszce w odstępie 3 cm.
- Posiekaj 50 g czekolady, którą użyjesz do położenia na ciasteczka.
- Ciasteczka czekoladowe piecz w nagrzanym piekarniku 13 minut. 2 minuty przed końcem pieczenia otwórz piekarnik i układaj po trzy kawałki gorzkiej czekolady na każdym ciasteczku, lekko wbijając je w ciasteczko.
- Ciasteczka pozostaw na blaszce do całkowitego ostygnięcia lub studź na kratce.