chocolate chip cookies

Ciasteczka czekoladowe “chocolate chip cookies”

Ekspresowe i przepyszne ciasteczka czekoladowe z kawałkami gorzkiej czekolady. Rozpływające się w ustach. Przygotujesz je w kilka chwil, a pieką się jedyne 13 minut. Nie wymagają uprzedniego chłodzenia. Zaraz po upieczeniu i lekkim ostygnięciu ciasteczka mają w środku jeszcze płynną gorzką czekoladę. Koniecznie spróbuj je przygotować, a gwarantuję, że za każdym razem, kiedy będziesz miał/a ochotę na coś słodkiego będą to właśnie Chocolate Chip Cookies.

Podstawowe składniki w połączeniu z kawałami gorzkiej czekolady tworzą fantastyczne połączenie w postaci kruchych ciasteczek czekoladowych. Idealne ciasteczka są jednocześnie kruche i ciągnące. Gorzka czekolada świetnie równoważy słodki smak ciasteczek. Niebo w gębie!

Ciasteczka czekoladowe “chocolate chip cookies”

Porcji

18

porcji
Czas przygotowania

10

minutes
Czas pieczenia

13

minutes
Kalorie

452

kcal
Total time

23

minutes

Składniki

  • 200 g miękkiego masła

  • 200 g brązowego cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 300 g mąki

  • 2 jajka

  • 150 g gorzkiej czekolady

  • Do ułożenia na wierzchu ciasteczek
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
  • W mikserze ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj do połączenia składników.
  • W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, sodę oraz sól).
  • Suche składniki dodawaj po łyżce do masy maślanej i mieszaj, aż uzyskasz konsystencję ciasta pokazaną poniżej.chocolate chip cookies
  • Następnie dodaj posiekaną na kosteczki gorzką czekoladę i wsyp do ciasta. Wymieszaj delikatnie.chocolate chip cookies
  • Ciasteczka formuj w kuleczki o wadze ok. 50 g i układaj na blaszce w odstępie 3 cm.chocolate chip cookies
  • Posiekaj 50 g czekolady, którą użyjesz do położenia na ciasteczka.
  • Ciasteczka czekoladowe piecz w nagrzanym piekarniku 13 minut. 2 minuty przed końcem pieczenia otwórz piekarnik i układaj po trzy kawałki gorzkiej czekolady na każdym ciasteczku, lekko wbijając je w ciasteczko.
  • Ciasteczka pozostaw na blaszce do całkowitego ostygnięcia lub studź na kratce.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*