ciasteczka marcepanowe

Ciasteczka marcepanowe z kakao

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem świeżo upieczonych korzennych ciasteczek, piernika i cynamonu… Zapach wypieków unoszących się w domu to coś co napawa mnie olbrzymią radością na samą myśl o nadchodzących Świętach 🙂 Co roku staram się nieco eksperymentować i przygotowywać coś nowego. W tym roku padł pomysł przygotowania ciasteczek marcepanowych z kakao. Jak się okazało był to strzał w 10tkę! Cały słoik zniknął tak szybko, że na same Święta będę musiała upiec kolejną porcję… i tym razem dobrze schować 🙂

Do ciasteczka marcepanowe z kakao wykorzystałam gotowy marcepan, ale także mielone migdały i orzechy włoskie. Ciasteczka w smaku bardzo przypominają pierniki, jednak w przeciwieństwie do nich są od razu gotowe do jedzenia. Nie potrzebują czasu na zmięknięcie, ponieważ nie zawierają miodu, a cukier puder.

Ciasteczka marcepanowe możesz udekorować dokładnie w ten sam sposób, jak pierniczki, czyli wykorzystując zwykły lukier lub lukier królewski i odrobinę słodkich cukiereczków do posypania. Ale mam w domu także fanów tych ciasteczek w najprostszej postaci. Mają niepowtarzalny smak!

Ciasteczka marcepanowe z kakao

Porcji

40

porcji
Czas przygotowania

50

minutes
Czas pieczenia

8

minutes
Kalorie/100g (wersja z jajkami)

529

kcal
Kalorie/100g (wersja wegańska)

575

kcal

Ciasteczka możesz też wykonać w wariancie wegańskim. Zastąp wówczas mąkę pszenną mąką migdałową lub zmielonymi migdałami, a jajka zastąp niesłodzonym musem jabłkowym.

Składniki

  • Wersja z jajkami
  • 150 g marcepanu (ja użyłam tego z Lidla)

  • 160 g zmielonych migdałów

  • 80 g zmielonych orzechów włoskich

  • 200 g cukru pudru

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 2 białka

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 20 g gorzkiego kakao

  • Wersja wegańska
  • 150 g marcepanu

  • 160 g zmielonych migdałów

  • 80 g zmielonych orzechów włoskich

  • 200 g cukru pudru (możesz także użyć ksylitolu)

  • 300 g mąki migdałowej

  • 120 g niesłodzonego musu jabłkowego

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 20 g gorzkiego kakao

  • Lukier
  • 200 g cukru pudru

  • sok z jednej cytryny

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C w trybie góra-dół.
  • Bez względu na to, którą wersję ciasteczek wybierzesz, wykonujesz je dokładnie w ten sam sposób.
  • Wszystkie składniki umieść w mikserze lub na stolnicy i zagnieć na gładkie ciasto. Na początku dodaj do ciasta 200 g mąki pszennej lub migdałowej i stopniowo dodawaj więcej, jeżeli Twoje ciasto jest za rzadkie.
  • Gotowe ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość 7-8 mm.
  • Wycinaj ciasteczka o ulubionych kształcie (u mnie królowały gwiazdeczki i serduszka, ale dzieciaki chciały też wycinać króliczki wielkanocne :D).
  • Ciasteczka układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piecz kolejno w nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut.
  • Studź na kratce lub pozostaw na blaszce do całkowitego ostudzenia.
  • Dekoracja ciasteczek
  • Ciasteczka marcepanowe możesz udekorować zwykłym lukrem lub lukrem królewskim.
  • Cukier puder wymieszaj energicznie trzepaczką z sokiem z cytryny i pędzelkiem udekoruj ostudzone ciasteczka. Posyp ulubionymi cukiereczkami.

One Comment

  1. Pingback: Tarta orzechowa z gruszkami i whisky - Cake therapy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*