Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem świeżo upieczonych korzennych ciasteczek, piernika i cynamonu… Zapach wypieków unoszących się w domu to coś co napawa mnie olbrzymią radością na samą myśl o nadchodzących Świętach 🙂 Co roku staram się nieco eksperymentować i przygotowywać coś nowego. W tym roku padł pomysł przygotowania ciasteczek marcepanowych z kakao. Jak się okazało był to strzał w 10tkę! Cały słoik zniknął tak szybko, że na same Święta będę musiała upiec kolejną porcję… i tym razem dobrze schować 🙂
Do ciasteczka marcepanowe z kakao wykorzystałam gotowy marcepan, ale także mielone migdały i orzechy włoskie. Ciasteczka w smaku bardzo przypominają pierniki, jednak w przeciwieństwie do nich są od razu gotowe do jedzenia. Nie potrzebują czasu na zmięknięcie, ponieważ nie zawierają miodu, a cukier puder.
Ciasteczka marcepanowe możesz udekorować dokładnie w ten sam sposób, jak pierniczki, czyli wykorzystując zwykły lukier lub lukier królewski i odrobinę słodkich cukiereczków do posypania. Ale mam w domu także fanów tych ciasteczek w najprostszej postaci. Mają niepowtarzalny smak!
Ciasteczka marcepanowe z kakao
40
porcji50
minutes8
minutes529
kcal575
kcalCiasteczka możesz też wykonać w wariancie wegańskim. Zastąp wówczas mąkę pszenną mąką migdałową lub zmielonymi migdałami, a jajka zastąp niesłodzonym musem jabłkowym.
Składniki
- Wersja z jajkami
150 g marcepanu (ja użyłam tego z Lidla)
160 g zmielonych migdałów
80 g zmielonych orzechów włoskich
200 g cukru pudru
300 g mąki pszennej
1 jajko
2 białka
2 łyżeczki cynamonu
20 g gorzkiego kakao
- Wersja wegańska
150 g marcepanu
160 g zmielonych migdałów
80 g zmielonych orzechów włoskich
200 g cukru pudru (możesz także użyć ksylitolu)
300 g mąki migdałowej
120 g niesłodzonego musu jabłkowego
2 łyżeczki cynamonu
20 g gorzkiego kakao
- Lukier
200 g cukru pudru
sok z jednej cytryny
Wykonanie
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C w trybie góra-dół.
- Bez względu na to, którą wersję ciasteczek wybierzesz, wykonujesz je dokładnie w ten sam sposób.
- Wszystkie składniki umieść w mikserze lub na stolnicy i zagnieć na gładkie ciasto. Na początku dodaj do ciasta 200 g mąki pszennej lub migdałowej i stopniowo dodawaj więcej, jeżeli Twoje ciasto jest za rzadkie.
- Gotowe ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość 7-8 mm.
- Wycinaj ciasteczka o ulubionych kształcie (u mnie królowały gwiazdeczki i serduszka, ale dzieciaki chciały też wycinać króliczki wielkanocne :D).
- Ciasteczka układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piecz kolejno w nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut.
- Studź na kratce lub pozostaw na blaszce do całkowitego ostudzenia.
- Dekoracja ciasteczek
- Ciasteczka marcepanowe możesz udekorować zwykłym lukrem lub lukrem królewskim.
- Cukier puder wymieszaj energicznie trzepaczką z sokiem z cytryny i pędzelkiem udekoruj ostudzone ciasteczka. Posyp ulubionymi cukiereczkami.
Pingback: Tarta orzechowa z gruszkami i whisky - Cake therapy