Smaki mojego dzieciństwa. W każdej cukierni można było je dostać. Smakowały genialnie. Delikatny wafelek, rozpływające w ustach nadzienie lodowe i zastygnięta polewa czekoladowa. Połączenie idealne. Tobie też dzieciństwo kojarzy się z ciepłymi lodami?
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś/eś się z czego właściwie zrobione są ciepłe lody? Bo ja nigdy 🙂 Do niedawna, kiedy wpadłam na pomysł, żeby przygotować je moim dzieciom. I tak odkryłam, że ciepłe lody to nic innego jak marshmallow z białek jaj. Zaczynasz od przygotowania syropu z cukru, miodu i wody, a następnie wlewasz go do ubitych białek i ubijasz na najwyższych obrotach, aż do uzyskania konsystencji bezy. Masę nakładasz na wafelki i po jej zastygnięciu polewasz czekoladą. Proste prawda?
No to do dzieła! Stwórz swoje domowe ciepłe lody, a gwarantuję, że Twoi najmłodsi domownicy będą zachwyceni, a Ci starsi przypomną sobie szkolne czasy.
Ciepłe lody z gorzką czekoladą
16
lodów30
minutes343
kcalSkładniki
- Ciepłe lody
190 g cukru
90 g wody
260 g miodu
130 g białek jaj (a użyłam pasteryzowanych)
kilka kropel soku z cytryny
- Polewa czekoladowa
170 g gorzkiej czekolady
100 g masła
- Dodatkowo
wafelki
kolorowa posypka
rękaw cukierniczy
okrągła tylka
Wykonanie
- Ciepłe lody
- W garnuszku umieść cukier, wodę i miód i podgrzewaj na średnim ogniu do osiągnięcia temperatury 110°C. W ten sposób otrzymasz syrop cukrowy.
- Pod koniec podgrzewania syropu cukrowego zacznij ubijać białka jaj z sokiem z cytryny.
- Następie do ubitych białek dolewaj małym strumieniem syrop cukrowy. Gdy skończysz ubijaj wszystko na najwyższych obrotach, aż misa od miksera osiągnie temperaturę pokojową i Twoje marshmallow nie będzie gorące.
- Przygotuj wafelki. Jeżeli, tak jak ja używasz wafelki ze szpiczastym końcem, wówczas wstaw j do szklanek lub kieliszków do wódki. Ułatwi Ci to znacznie pracę, a wafelki w tej formie będziesz mogła/mógł wstawić do lodówki.
- Gotową masę na ciepłe lody przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (tylką) i nakładaj na wafelki.
- Ciepłe lody wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie polej lody polewą czekoladową i ozdób cukiereczkami.
- Polewa czekoladowa
- Masło z czekoladą roztop na małym ogniu i pozostaw do ostygnięcia. Polewa powinna być płynna, ale w temperaturze pokojowej.
- Polewaj ciepłe lody czekoladą i posyp cukiereczkami. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia.
- Ciepłe lody świetnie nadają się jako przekąska na dziecięce przyjęcie urodzinowe lub jak u mnie na przekąskę podczas zabawy sylwestrowej.