Domek z piernika to idealny na prezent pod choinkę lub domową dekorację świąteczną. Piernik jest miękki i rozpływa się w ustach. Elementy domku sklejone są za pomocą lukru królewskiego, który szybko zastyga i nadaje się do malowania dekoracji.
Domek z piernika wykonałam w dwóch wersjach, które różnią się dachem. Jeden domek udekorowałam tradycyjnie lukrem królewskim, a drugi z wykorzystaniem cukierków MM’s. Kolorowy domek przygotowałam na prezent dla dziecka pod choinkę.
Ciasto piernikowe pod domek wykonałam dokładnie w ten sam sposób, jak na pierniczki i chłodziłam przez 12h, aby po upieczeniu elementy domku zachowały ten sam kształt, jak podczas wycinania. Do wykonania okien wykorzystałam izomalt.
Następnie przygotowałam lukier królewski i udekorowałam po kolei elementy domku, a gdy dekoracje zastygły połączyłam je w domek. Poniżej zamieściłam także filmik, na którym pokazuje krok po kroku jak wykonałam domek po upieczeniu elementów. Załączam także szablon, który pomoże Ci w wycięciu elementów domku z ciasta.
No to zaczynamy zabawę w budowniczego!
Aby pobrać szablon do wycięcia elementów domku kliknij poniżej.
Domek z piernika
2
domkiZ podanego przepisu wykonałam dwa duże domki.
Składniki
- Ciasto piernikowe
800 g mąki
200 g cukru pudru
280 g płynnego miodu
2 jajka
120 g masła
4 łyżki przyprawy do piernika
20 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Lukier królewski
70 g pasteryzowanych białek (ja używam tych)
360 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny / limonki
opcjonalnie: barwnik
- Dodatkowo
cukierki MM’s
izomalt (w granulkach, może być od Food Colours)
Wykonanie
- W garnuszku umieść miód, masło, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy piernikowej.
- Do miski przesiej mąkę z sodą. Następnie wyrabiając lub miksując na wolnych obrotach wlewaj powoli ostudzoną masę piernikową. Następnie dodaj jajko i wyrabiaj ręcznie lub za pomocą końcówki haka do miksera.
- Ciasto włóż do lodówki na 12h.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki na 2h przed wałkowaniem, aby zmiękło.
- Następnie rozwałkuj na grubość około 5 mm i wycinaj elementy domku z piernika. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do okienek wsyp po dwie łyżeczki izomaltu.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół.
- Pierniki piecz w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut, aż do całkowitego roztopienia się izomaltu. Koniecznie zerkaj na izomalt, aby jedynie się roztopił, a nie zaczął palić!
- Gotowe elementy domku z piernika pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie udekoruj według własnych preferencji lub w proponowany przeze mnie na filmiku sposób.
- Lukier królewski
- Zaraz przed dekorowaniem przygotuj lukier królewski.
- Białka przełóż do misy od miksera, następnie dodaj sok z cytryny oraz przesiany cukier puder.
- Mieszaj za pomocą mieszadła (nie ubijaka) na najniższych obrotach około 10 minut. Jeżeli lukier będzie za rzadki możesz dodać 20 g cukru pudru i kontynuować mieszanie jeszcze przez 5 minut. Czynność powtarzaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Gotowy lukier przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę, a następnie zacznij dekorować elementy domku.
- Pamiętaj, że lukier królewski dość szybko wysycha, wobec tego, jeżeli zamierzasz zrobić sobie dłuższą przerwę w dekorowaniu, wówczas szczelnie zamknij rękaw cukierniczy w dwóch stron za pomocą klamerek.
- Pomalowane elementy domku pozostaw do zastygnięcia, a dopiero potem zacznij sklejać elementy domku ze sobą.
- Wesołych Świąt!!!
Wskazówki
- Jeżeli nie masz białek pasteryzowanych, możesz wykonać lukier królewski z tego przepisu, który zawiera albuminę.