domek z piernika

Domek z piernika

Domek z piernika to idealny na prezent pod choinkę lub domową dekorację świąteczną. Piernik jest miękki i rozpływa się w ustach. Elementy domku sklejone są za pomocą lukru królewskiego, który szybko zastyga i nadaje się do malowania dekoracji.

Domek z piernika wykonałam w dwóch wersjach, które różnią się dachem. Jeden domek udekorowałam tradycyjnie lukrem królewskim, a drugi z wykorzystaniem cukierków MM’s. Kolorowy domek przygotowałam na prezent dla dziecka pod choinkę.

Ciasto piernikowe pod domek wykonałam dokładnie w ten sam sposób, jak na pierniczki i chłodziłam przez 12h, aby po upieczeniu elementy domku zachowały ten sam kształt, jak podczas wycinania. Do wykonania okien wykorzystałam izomalt.

Następnie przygotowałam lukier królewski i udekorowałam po kolei elementy domku, a gdy dekoracje zastygły połączyłam je w domek. Poniżej zamieściłam także filmik, na którym pokazuje krok po kroku jak wykonałam domek po upieczeniu elementów. Załączam także szablon, który pomoże Ci w wycięciu elementów domku z ciasta.

No to zaczynamy zabawę w budowniczego!

Aby pobrać szablon do wycięcia elementów domku kliknij poniżej.

Domek z piernika

Servings

2

domki

Z podanego przepisu wykonałam dwa duże domki.

Składniki

  • Ciasto piernikowe
  • 800 g mąki

  • 200 g cukru pudru

  • 280 g płynnego miodu

  • 2 jajka

  • 120 g masła

  • 4 łyżki przyprawy do piernika

  • 20 g kakao

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • Lukier królewski
  • 70 g pasteryzowanych białek (ja używam tych)

  • 360 g cukru pudru

  • łyżeczka soku z cytryny / limonki

  • opcjonalnie: barwnik

  • Dodatkowo
  • cukierki MM’s

  • izomalt (w granulkach, może być od Food Colours)

Wykonanie

  • W garnuszku umieść miód, masło, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy piernikowej.
  • Do miski przesiej mąkę z sodą. Następnie wyrabiając lub miksując na wolnych obrotach wlewaj powoli ostudzoną masę piernikową. Następnie dodaj jajko i wyrabiaj ręcznie lub za pomocą końcówki haka do miksera.
  • Ciasto włóż do lodówki na 12h.
  • Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki na 2h przed wałkowaniem, aby zmiękło.
  • Następnie rozwałkuj na grubość około 5 mm i wycinaj elementy domku z piernika. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Do okienek wsyp po dwie łyżeczki izomaltu.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół.
  • Pierniki piecz w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut, aż do całkowitego roztopienia się izomaltu. Koniecznie zerkaj na izomalt, aby jedynie się roztopił, a nie zaczął palić!
  • Gotowe elementy domku z piernika pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie udekoruj według własnych preferencji lub w proponowany przeze mnie na filmiku sposób.
  • Lukier królewski
  • Zaraz przed dekorowaniem przygotuj lukier królewski.
  • Białka przełóż do misy od miksera, następnie dodaj sok z cytryny oraz przesiany cukier puder.
  • Mieszaj za pomocą mieszadła (nie ubijaka) na najniższych obrotach około 10 minut. Jeżeli lukier będzie za rzadki możesz dodać 20 g cukru pudru i kontynuować mieszanie jeszcze przez 5 minut. Czynność powtarzaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Gotowy lukier przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę, a następnie zacznij dekorować elementy domku.
  • Pamiętaj, że lukier królewski dość szybko wysycha, wobec tego, jeżeli zamierzasz zrobić sobie dłuższą przerwę w dekorowaniu, wówczas szczelnie zamknij rękaw cukierniczy w dwóch stron za pomocą klamerek.
  • Pomalowane elementy domku pozostaw do zastygnięcia, a dopiero potem zacznij sklejać elementy domku ze sobą.
  • Wesołych Świąt!!!

Wskazówki

  • Jeżeli nie masz białek pasteryzowanych, możesz wykonać lukier królewski z tego przepisu, który zawiera albuminę.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*