Czy jest wśród Was ktoś, kto nigdy nie spróbował pianek marshmallow? Tych białych czy tych różowych? Ja przygotowałam dwa Was tradycyjne białe puszyste pianki o mocno cukrowym smaku. A oto jak szybko i prosto możecie je przygotować.
Domowe pianki marshmallow
Course: PrzepisyPorcje
60
porcjiCzas przygotowania
8
hoursKalorie
373
kcalSkładniki
255 g wody (100 g + 155 g)
25 g żelatyny
480 g cukru
120 g miodu
10 g mąki kukurydzianej
15 g cukru pudru
Wykonanie
- Namocz żelatynę w 100 g wody i odstaw do napęcznienia.
- Na patelni umieść wodę (155 g), cukier i miód. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Gotowy syrop cukrowy umieść w mikserze i dodaj namoczoną żelatynę, a następnie ubijaj, aż do uzyskania puszystej i sztywnej konsystencji.
- Puszystą masę piankową wylej na wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia blachę, a następnie wstawcie do lodówki na minimum 8 godzin.
- Wycinanie pianek
- Pianki mogą mieć dowolny kształt i wygląd, dlatego to od Ciebie zależy w jaki sposób je powycinasz.
- Dla przykładu kilka marshmallow wycięłam foremką, a resztę pocięłam nożem na małe kwadraciki.
- Każdą piankę obtocz w mieszance cukru pudru i mąki kukurydzianej, aby marshmallow się nie lepiły.
- Idealnie smakują z gorącym kakao 🙂
Pingback: Ciepłe lody z gorzką czekoladą - Cake therapy