Każdy z Was kto zdecydował się na dekorowanie ciasteczek czy pierniczków miał z pewnością do czynienia z lukrem. Jednak spodziewam się, że nie każdy miał okazję popracować z lukrem królewskim. Chciałabym Wam przedstawić, krótki i prosty przepis na lukier królewski, który dopiero niedawno sama odkryłam.
Z pewnością zadajecie sobie pytanie: “Czym różni się lukier królewski od zwykłego?”. Otóż różnica w składzie jest niewielka, a olbrzymia w efekcie końcowym. W lukrze królewskim wykorzystuje się dodatkowo surowe białko jajka kurzego. Jednak, jak każdy z pewnością wie, jest to dość ryzykowne ze względu na możliwe bakterie Salmonelli.
W tym miejscu przydadzą nam się dwa produkty, które rozwieją nasze wątpliwości, czy przygotować lukier królewski. Pierwszym takim produktem jest pasteryzowane białko, które można kupić w kilku miejscach, a sprzedawane jest w litrowych kartonach. Jeżeli zamierzacie wykorzystać białko jeszcze w innych celach lub do produkcji masowej, ten produkt na pewno będzie czymś co warto kupić.
Ja natomiast nie potrzebowałam aż takich ilości, w związku z czym zdecydowałam się na zakup albuminy. Jest to białko w proszku, które ze względu na sposób wytwarzania zostało pozbawione wszelkiego rodzaju bakterii. Albumina jest też stosowana przez sportowców w celach dietetycznych.
Lukier królewski
10
minutes389
kcalSkładniki
400 g cukru pudru
10 g albuminy lub 80 g białka pasteryzowanego
80 g wody w temperaturze pokojowej
łyżeczka soku z cytryny
barwnik (opcjonalnie)
Wykonanie
- W mikserze umieść cukier puder, albuminę, wodę oraz sok z cytryny. Mieszaj wszystko na małych obrotach około 10 minut. W ten sposób uzyskasz gęsty lukier bez zbędnych pęcherzyków powietrza, które mogą być później widoczne na Twoich ciastkach.
- Następnie dodaj barwnik i wymieszaj tylko do połączenia z lukrem i uzyskania jednolitego koloru.
- Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego, a zaraz przed dekoracją ciasteczek obetnij końcówkę rękawa, tak aby otwór nie był większy niż 2 mm.
- Udekorowane ciasteczka pozostaw do całkowitego zastygnięcia. Dobrze przygotowany lukier powinien dobrze trzymać się ciasteczek i nie łamać się pod wpływem dotknięcia.
Pingback: Korzenne babeczki owsiane z rabarbarem i kruszonką - Cake therapy