Kruche ciasto, domowy kajmak przygotowany z mleka skondensowanego oraz warstwa ganache z gorzkiej czekolady. Nie umiem się oprzeć temu połączeniu! Mazurek czekoladowy z kajmakiem to prosty, szybki i fantastyczny sposób na świąteczny deser wielkanocny.
Mazurek czekoladowy z kajmakiem
Porcji
30
porcjiCzas przygotowania
20
minutesCzas pieczenia
20
minutesKalorie
271
kcalCzas gotowania
60
minutSkładniki
- Kruche ciasto
180 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 żółtko
4 łyżeczki lodowatej wody
- Domowy kajmak
740 g mleka
300 g cukru
- Ganache czekoladowy
200 g gorzkiej czekolady
100 g śmietany 30%
- Do dekoracji
MM’s eggs
Wykonanie
- Kruche ciasto
- Masło posiekaj nożem i zagnieć z resztą składników ręcznie lub za pomocą miksera.
- Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
- Domowy kajmak
- Mleko i cukier włóż do garnka z podwójnym dnem i gotuj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 1 godzinę.
- Po tym czasie mleko powinno mieć karmelowy kolor i być konsystencji gęstej śmietany.
- Pieczenie kruchego ciasta
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C w trybie góra-dół.
- Kruche ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm na prostokąt 20x30cm.
- Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem, aby pod ciasto nie wchodziło powietrze. Piecz ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Gorący kajmak wylej na wystygnięty spód i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Ganache czekoladowy
- Posiekaj gorzką czekoladę i wsyp do garnka z podwójnym dnem.
- Następnie dodaj śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady.
- Gotowy ganache wylej na kajmak i rozprowadź równo na całym mazurku.
- Udekoruj małymi jajeczkami mm’s tworząc kwiatuszki i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Przechowywanie mazurka
- Gotowy mazurek możesz poporcjować i zamrozić lub trzymać w lodówce około 2 tygodni.
Super pomysł! Prosty i smaczny.
Dziękuję 🙂