mazurek

Mazurek jabłkowo-ananasowy z kajmakiem

Mazurek to moje ulubione świąteczne ciasto. W moim domu zawsze piekła go moja babcia przekładając kruche blaty masą kawową i domowej roboty dżemem z aronii. Pychotka!

Ja tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i wykorzystałam połączenie kwaśnego jabłka i ananasa ze słodkim kajmakiem. Wszystko polałam gorzką czekoladą i posypałam pistacjami! W ten sposób powstał mazurek jabłkowo-ananasowy z kajmakiem! Niebo w gębie!

Mazurek jabłkowo-ananasowy z kajmakiem

Servings

20

servings
Prep time

1

hour 

30

minutes
Cooking time

1

hour 
Calories

359

kcal
Total time

2

hours 

30

minutes

Składniki

  • Kruche ciasto
  • 300 g mąki

  • 200 g masła

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • 100 g cukru pudru

  • Masa jabłkowo-ananasowa
  • 5 kwaśnych jabłek

  • 200 g kawałków ananasa

  • łyżeczka żelatyny

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • 3 łyżki zalewy z ananasów

  • Domowy kajmak
  • 250 g brązowego cukru

  • 250 g śmietanki 30%

  • 250 g mascarpone

  • Ganache czekoladowy
  • 100 g śmietanki 30%

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • Do dekoracji
  • 20 g pistacji

Wykonanie

  • Domowy kajmak
  • Cukier oraz smietankę umieść w garnuszku i doprowadź do wrzenia.
  • Znacznie zmniejsz ogien i podgrzewaj przez nastepną godzinę, aż kajmak będzie miał lekko brązowy kolor i konsystencję gęstej śmietany. Po tym czasie zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
  • Następnie dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok, na czas pieczenia placków.
  • Masa jabłkowo-ananasowa
  • W miseczce namocz żelatynę z odrobiną wody i odstaw na bok.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na cienkich oczkach i dodaj kawałki ananasa. Wszystko smaż na patelni kilka minut, aż jabłka zmiękną. Dolej 2 łyżki zalewy z ananasów i smaż jeszcze minutę.
  • Zdejmij ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  • Kruche ciasto
  • Wszystkie składniki zagnieć lub wymieszaj w mikserze za pomocą haka.
  • Rozwałkuj na prostokąty o wymiarach 20×30 cm. Powinnaś/eś otrzymać trzy prostokąty.
  • Ciasto włóż do lodówki do schłodzenia na godzinę.
  • Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Piecz każdy placek osobno, aż do zezłocenia (około 20 minut).
  • Ganache czekoladowy
  • Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki i przełóż do miski.
  • Śmietankę zagotuj i zalej nią czekoladę. Poczekaj minutę i wymieszaj, aż do rozpuszczenia się całej czekolady.
  • Przekładanie ciasta
  • Na pierwszy placek wyłóż mase jabłkowo-ananasową i przkryj drugim blatem.
  • Następnie nałóż kajmak i przykryj ostatnim blatem.
  • Na samą górę wyłóż ganache czekoladowy i posyp obranymi i posiekanymi pistacjami.
  • Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*