Mazurek to moje ulubione świąteczne ciasto. W moim domu zawsze piekła go moja babcia przekładając kruche blaty masą kawową i domowej roboty dżemem z aronii. Pychotka!
Ja tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i wykorzystałam połączenie kwaśnego jabłka i ananasa ze słodkim kajmakiem. Wszystko polałam gorzką czekoladą i posypałam pistacjami! W ten sposób powstał mazurek jabłkowo-ananasowy z kajmakiem! Niebo w gębie!
Mazurek jabłkowo-ananasowy z kajmakiem
Servings
20
servingsPrep time
1
hour30
minutesCooking time
1
hourCalories
359
kcalTotal time
2
hours30
minutesSkładniki
- Kruche ciasto
300 g mąki
200 g masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier z prawdziwą wanilią
100 g cukru pudru
- Masa jabłkowo-ananasowa
5 kwaśnych jabłek
200 g kawałków ananasa
łyżeczka żelatyny
cukier z prawdziwą wanilią
3 łyżki zalewy z ananasów
- Domowy kajmak
250 g brązowego cukru
250 g śmietanki 30%
250 g mascarpone
- Ganache czekoladowy
100 g śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady
- Do dekoracji
20 g pistacji
Wykonanie
- Domowy kajmak
- Cukier oraz smietankę umieść w garnuszku i doprowadź do wrzenia.
- Znacznie zmniejsz ogien i podgrzewaj przez nastepną godzinę, aż kajmak będzie miał lekko brązowy kolor i konsystencję gęstej śmietany. Po tym czasie zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
- Następnie dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok, na czas pieczenia placków.
- Masa jabłkowo-ananasowa
- W miseczce namocz żelatynę z odrobiną wody i odstaw na bok.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na cienkich oczkach i dodaj kawałki ananasa. Wszystko smaż na patelni kilka minut, aż jabłka zmiękną. Dolej 2 łyżki zalewy z ananasów i smaż jeszcze minutę.
- Zdejmij ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
- Kruche ciasto
- Wszystkie składniki zagnieć lub wymieszaj w mikserze za pomocą haka.
- Rozwałkuj na prostokąty o wymiarach 20×30 cm. Powinnaś/eś otrzymać trzy prostokąty.
- Ciasto włóż do lodówki do schłodzenia na godzinę.
- Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Piecz każdy placek osobno, aż do zezłocenia (około 20 minut).
- Ganache czekoladowy
- Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki i przełóż do miski.
- Śmietankę zagotuj i zalej nią czekoladę. Poczekaj minutę i wymieszaj, aż do rozpuszczenia się całej czekolady.
- Przekładanie ciasta
- Na pierwszy placek wyłóż mase jabłkowo-ananasową i przkryj drugim blatem.
- Następnie nałóż kajmak i przykryj ostatnim blatem.
- Na samą górę wyłóż ganache czekoladowy i posyp obranymi i posiekanymi pistacjami.
- Smacznego!