sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Puszysty, waniliwo-kremowy sernik na kruchym spodzie. Absolutna klasyka wśród serników. Tradycyjny sernik nowojorski podawany jest na kruchym spodzie przygotowanym z herbatników lub markiz. W mojej wersji spód jest czekoladową kruszonką z dodatkiem orzechów laskowych.

Sernik jest szybki w wykonaniu, lecz potrzebuje sporo czasu na pieczenie i studzenie, a następnie przebywanie w lodówce, aby zapewnić idealny smak. Świetnie nadaj się na Święta Wielkanocne, jako jeden a tradycyjnych deserów.

Sernik nowojorski

Cuisine: Wielkanoc, Amerykańska
Servings

20

servings
Czas przygotowania

20

minutes
Cooking time

1

hour 

20

minutes
Calories

403

kcal
Total time

1

hour 

50

minutes

Składniki

  • Czekoladowa kruszonka z orzechami laskowymi
  • 110 g mąki

  • 110 g masła

  • 50 g cukru

  • 80 g orzechów laskowych

  • 80 g gorzkiej czekolady

  • Sernik nowojorski
  • 1 kg sera na sernik

  • 300 g cukru

  • 30 g mąki

  • 5 jajek

  • 2 żółtka

  • 60 g śmietanki 30%

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • łyżka soku z cytryny

  • Polewa czekoladowa
  • 80 g masła

  • 15 g wody

  • 20 g gorzkiego kakao

  • 200 g cukru

  • cukier z wanilią

Wykonanie

  • Czekoladowa kruszonka z orzechami laskowymi
  • Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  • W mikserze lub ręcznie zagnieć kruszonkę z mąki, cukru, masła i posiekanych orzechów laskowych*.
  • Wyłóż kruszonkę nierównomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do zezłocenia, około 25 minut.
  • Po tym czasie wyjmij gotową kruszonkę i pozostaw do ostygnięcia.
  • W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę i lekko ostudź. Następnie kruszonkę przełóż do miski i polej czekoladą.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na dno tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Włóż do lodówki na poł godziny.
  • Sernik nowojorski
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • W mikserze ubij ser na sernik oraz cukier na puszystą masę.
  • Następnie dodawaj po jednym jajku i żółtku, miksując po każdym dodaniu.
  • Dodaj śmietankę, cukier z wanilią oraz mąkę, a na samym końcu sok z cytryny. Miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Masę wylej na kruchy spód. Do połowy wysokości brytfanki wlej wodę i włóż ją na dno piekarnika.
  • Tortownicę z sernikiem wstaw na środowym poziomie w piekarniku i piecz 10 minut w temperaturze 220°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz kolejne 70 minut.
  • Po zakończonym czasie pieczenia wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik na całą noc. Rano przełóż do lodówki i chłodź minimum 12h.
  • Polewa czekoladowa
  • Wszystkie składniki umieść w garnuszku i zagotuj.
  • Ostudzoną i uprzednio przemieszaną polewę wylej na schłodzony sernik.
  • Udekoruj ulubuonymi składnikami.

Wskazówki

  • Orzechy laskowe możesz posiekać nożem lub jeżeli posiadasz, rozgnieść w moździeżu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*