jogurtowy chleb tostowy

Jogurtowy chleb tostowy na zakwasie

Zapach chleba rosnoszący się w domu to coś wspaniałego! Jestem wielkim fanem wszelakiego pieczywa, a zwłaszcza pszennego. Stąd też pomysł na chleb tostowy. Moje maluchy uwielbiają różnego rodzaju zapiekane tosty i grzanki, także chleb tostowy okazał się strzałem w dziesiątkę.

Jogurtowy chleb tostowy na zakwasie

Typowy pszenny chleb na zakwasie, pieczony w keksówce. Samo przygotowanie jogurtowego chleba tostowego zajmuje około 6h i wymaga wcześniejszego przygotowania zakwasu.

Składniki

  • 500 g mąki typu 500

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 jajko

  • 20 g masła w temperaturze pokojowej

  • 170 g letniej wody

  • 170 g jogurtu naturalnego półpłynnego

  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego

Wykonanie

  • Wykonanie chleba tostowego wymaga aktywnego zakwasu pszennego. Jeżeli posiadasz zakwas w lodówce lub zamrażarce musisz go uprzednio uaktywnić. Oznacza to, że na dwa dni przed przygotowaniem chleba należy dodać do zakwasu 60 g wody oraz 60 g mąki typu 500. Czynność powtórzyć 24h później. Po następnych 24h zakwas jest gotowy do użycia. Pamiętaj, że idealny zakwas pszenny ma mocno octowy zapach.
  • W misce umieść mąkę, sól oraz zakwas. Wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka. Następnie dodaj jogurt naturalny, masło oraz jajko i wymieszaj.
  • Zacznij dodawać wodę. Ilość dodanej wody zależy od rodzaju mąki, jakiej użyłeś/aś. Ciasto powinno być sprężyste. Wszystko wyrabiaj około 5-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i łatwo będzie odchodzić od ręki/haka.
  • Wyrastanie
  • Ciasto przełóż do miski drewnianej lub szklanej podsypanej na dnie mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1h. *
  • Po godzinie wyrabiaj ciasto za pomocą miksera około 1 minutę lub składaj rogi do środka na stolnicy.
  • Następnie przełóż do miski wysypanej, przykryj ściereczką i odstaw na 2h w ciepłe miejsce.
  • Po 2h znów przez minutę wyrabiaj ciasto w mikserze lub ręcznie składaj. Przełóż ciasto do keksówki posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2h.
  • Pieczenie chleba
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Do nagrzanego piekarnika przełóż ciasto w keksówce, lekko orpószone mąką. Piecz w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejsz termperturę do 180°C i piecz przez następne 20 minut.
  • Gotowy chleb pozostaw do całowitego ostygnięcia i studź na kratce.
  • Smacznego!

Wskazówki

  • Ja włożyłam ciasto do piekarnika z włączoną lampką.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*