zakwas pszenny

Zakwas pszenny

Uwielbiam zapach świeżo upieczonego domowego chleba. Roznosi się po całym domu i korytarzu 🙂 Przygotowanie domowego chleba bylo dla mnie zawsze wielkim wyzwaniem, jednak do trzech razy sztuka. I w końcu się udało!

Jako wielki fan pszennego pieczywa zaczęłam od tego rodzaju. Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zakawas chlebowy oraz jogurtowy chleb tostowy, który upiekłam właśnie na tym zakwasie.

Zakwas pszenny

Składniki

  • 280 g mąki pszennej typu 500

  • 280 g wody

  • Dodatkowo
  • litrowy słoik z pokrywką

  • ręcznik papierowy

Wykonanie

  • Dzień 1
  • Do wyparzonego, czystego słoika nasyp 100 g mąki pszennej i 100 g wody.
  • Wymieszaj drewnianym patyczkiem lub szpatułką i odstaw na 24 h w ciepłe miejsce. Mój zakwas przebywał blisko kaloryfera.
  • Dzień 2
  • Do słoika wsyp 60 g mąki i 60 g wody. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 24 h.
  • Dzień 3
  • Zakwas powinien mieć widoczne bąbelki i kwaśny zapach. Oznacza to, że zaczyna pracować i wszystko idzie w dobrym kierunku.
  • Do słoika wsyp 60 g mąki i 60 g wody. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 24 h.
  • Dzień 4
  • Do słoika wsyp 60 g mąki i 60 g wody. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 24 h.
  • Po tym czasie zakwas jest już gotowy do przygotowania zaczynu na chleb.
  • Zakwas pszenny powinien być jasno beżowy o kwaśnym zapachu i licznych bąbelkach na powierzchi.
  • Przechowywanie zakwasu
  • Zakwas można przechowywać w lodówce, zamrażarce lub go wysuszyć.
  • Jeżeli przechowujesz zakwas w lodówce, wówczas nie zakręcaj go całowicie. Przykryj jedynie pokrywką lub ręcznikiem papierowym z gumką. Na powierzchni zakwasu może pojawić się skorupka. Nie jest to problemem. Zbierz ją i wyrzuć. Zakwas nadal nadaje się do przygotowywania chleba.
  • Przed każdym użyciem zakwasu należy go uaktywnić 24h lub 12h wcześniej. Zależy to od wytycznych zamieszczonych w przepisie.

Wskazówki

  • Możesz zauważyć, że zakwas się rozwarstwił. To naturalny proces jego tworzenia. Wystarczy go jedynie przemieszać.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*