francuskie tosty cynamonowo-jabłkowe

Francuskie tosty cynamonowo-jabłkowe

Jestem wielką fanką ciekawych śniadań, codziennie staram się wymyślać coś nowego. W tygodniu ciężej z czasem, ale w weekend nadrabiam zaległości 🙂 W czasach studenckich bardzo często jadałam tosty francuskie – tanio i szybko, czyli iście studencko.

Za jedno z lepszych połączeń smakowych uważam jabłka i cynamon! Kolejny poranek rozpoczęłam od tych smaków. Jednak tym razem nie w formie owsianki, a w innej odmianie. Na moim śniadaniowym stole zagościły francuskie tosty cynamonowo-jabłkowe.

Francuskie tosty cynamonowo-jabłkowe

Difficulty: Łatwe
Porcje

4

porcji
Czas przygotowania

30

minutes
Kalorie

326

kcal

Składniki

  • 8 kromek chleba tostowego (kupny lub domowej roboty)

  • 3 jajka

  • 1 jabłko

  • Masło cynamonowe
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 60 g masła

  • 20 g brązowego cukru

Wykonanie

  • Masło cynamonowe
  • Wszystkie składniki wymieszaj w misce, aż do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Jajka roztrzep w osobnej miseczce i dodaj połowę jabłka startą na najmniejszych oczkach i wymieszaj do połączenia.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła cynamonowego i smaż kromki chleba tostowego obtoczone w jajku i jabłku.
  • Smaż na średnim ogniu, aby cukier nie przypadał się, a jedynie lekko karmelizował.
  • Udekoruj śniadnie świeżymi kawałkami jabłka.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*