mleko skondensowane

Mleko skondensowane

Na pewno każdy z was znalazł się w sytuacji, kiedy zdaje sobie sprawę, że brakuje wam jednego składnika (najczęściej tego podstawowego) do wykonania deseru, który sobie wymyśliliście. Ja również niedawno znalazłam się w takiej sytuacji (po raz kolejny), kiedy to postanowiłam sobie wykonać sernik z mlekiem skondensowanym, nie mają tego mleka 🙂 Ale kto powiedział, że nie można go wykonać samemu. 

Tak więc postanowiłam trochę pokombinować i wykonałam własne mleko skondensowane, które wierzcie mi wyszło przepyszne i odpowiednio słodkie 🙂

Mleko skondensowane

Course: Przepisy, Tutoriale
Czas przygotowania

45

minutes
Kalorie

146

kcal

Składniki

  • 370 g mleka

  • 130 g cukru

Wykonanie

  • W garnku umieść mleko oraz cukier.
  • Doprowadź całość do wrzenia, a następnie podgrzewaj na małym ogniu przez około 45 minut.
  • Mleko skondensowane jest gotowe wówczas, gdy jego kolor przypomina kolor kości słoniowej i zaczyna gęstnieć.
  • Z tej ilości składników uzyskacie 250 g mleka skondensowanego.
  • Gotowe mleko przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce. Jego termin ważności odpowiada terminowi wazności mleka, które wykorzystaliście.

Wskazówki

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*