Na pewno każdy z was znalazł się w sytuacji, kiedy zdaje sobie sprawę, że brakuje wam jednego składnika (najczęściej tego podstawowego) do wykonania deseru, który sobie wymyśliliście. Ja również niedawno znalazłam się w takiej sytuacji (po raz kolejny), kiedy to postanowiłam sobie wykonać sernik z mlekiem skondensowanym, nie mają tego mleka 🙂 Ale kto powiedział, że nie można go wykonać samemu.
Tak więc postanowiłam trochę pokombinować i wykonałam własne mleko skondensowane, które wierzcie mi wyszło przepyszne i odpowiednio słodkie 🙂
Mleko skondensowane
Course: Przepisy, TutorialeCzas przygotowania
45
minutesKalorie
146
kcalSkładniki
370 g mleka
130 g cukru
Wykonanie
- W garnku umieść mleko oraz cukier.
- Doprowadź całość do wrzenia, a następnie podgrzewaj na małym ogniu przez około 45 minut.
- Mleko skondensowane jest gotowe wówczas, gdy jego kolor przypomina kolor kości słoniowej i zaczyna gęstnieć.
- Z tej ilości składników uzyskacie 250 g mleka skondensowanego.
- Gotowe mleko przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce. Jego termin ważności odpowiada terminowi wazności mleka, które wykorzystaliście.
Wskazówki
- Ja wykorzystałam moje mleko skondendowane do wykonania sernika z marakują.