W moim domu ciasteczka to podstawa. Mamy wielki słoik, w którym nigdy ich nie brakuje. Czasem jednak muszę chować go przed dziećmi i… mężem, żeby cokolwiek zostało dla mnie 😀 A jak tylko się kończą to natychmiast chłopaki proszą o nowe!
Ciasteczka zazwyczaj przygotowywuję wspólnie z dziećmi, co daje nam olbrzymią frajdę, bo chłopaki mogą wycinać takie kształty, jakie mają ochotę. Do tej pory robiliśmy ciasteczka maślane, które tak naprawdę można nazwać półkruchymi, ponieważ w składzie miały całe jajko. A jako, że ja lubię urozmaicać swoje przepisy, stwierdziłam, że tym razem trochę chłopaków zaskoczę i upiekłam mocno kruche ciasteczka. Przepis okazał się strzałem w 10! Jeszcze tego samego dnia musiałam upiec kolejną porcję!
Mocno kruche ciasteczka
Course: Ciasteczka, Dla dzieci, PrzepisyPorcje
30
porcjiCzas przygotowania
30
minutesKalorie
482
kcalSkładniki
250 g mąki pszennej
75 g cukru
8 g cukru waniliowego
1 żółtko
175 g zimnego masła
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Rozgrzej pierkanik do 180°C w trybie góra-dół.
- Umieść wszystkie składniki oprócz masła w mikserze. Następnie potnij na małe kawałki zimne masło i dodaj do pozostałych składników. Mieszaj wszystko na średnich obrotach, aż do ich połączenia. Ja użyłam końcówki do mieszania ciasta.
- Wyłóż gotowe ciasto na stolnicę lub silikonową matę i zagniataj jeszcze przez kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej kuli. Nie zagniataj zbyt długo, ponieważ wówczas ciasto będzie tracić na kruchości. Następnie możesz rozpocząć wykrawanie ciasteczek.
- Rozwałkuj połowę ciasta na grubość około 3 mm, uprzednio podsypując je mąką. Polecam wykroić najpierw wszystkie ciasteczka, a następnie za pomocą łopatki cukierniczej podważać i przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz kruche ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, aż do zezłocenia.
- Dekoracja kruchych ciasteczek
- Ostatnim już etapem mojej pracy z ciasteczkami była ich dekoracja. W tym celu użyłam lukru królewskiego. Tym razem pokusiłam się o wykonanie ciasteczkowych potworów i kosmicznych ciasteczek!!! Wyszło super 🙂
Pyszne kruche ciasto! Wykorzystałam do szarlotki i po jej spróbowaniu moi domownicy stwierdzili, że od teraz tylko takie powinnam robić. Dzięki za przepis. Zapisuję do ulubionych.