kruche ciasto

Mocno kruche ciasteczka

W moim domu ciasteczka to podstawa. Mamy wielki słoik, w którym nigdy ich nie brakuje. Czasem jednak muszę chować go przed dziećmi i… mężem, żeby cokolwiek zostało dla mnie 😀 A jak tylko się kończą to natychmiast chłopaki proszą o nowe!

Ciasteczka zazwyczaj przygotowywuję wspólnie z dziećmi, co daje nam olbrzymią frajdę, bo chłopaki mogą wycinać takie kształty, jakie mają ochotę. Do tej pory robiliśmy ciasteczka maślane, które tak naprawdę można nazwać półkruchymi, ponieważ w składzie miały całe jajko. A jako, że ja lubię urozmaicać swoje przepisy, stwierdziłam, że tym razem trochę chłopaków zaskoczę i upiekłam mocno kruche ciasteczka. Przepis okazał się strzałem w 10! Jeszcze tego samego dnia musiałam upiec kolejną porcję!

Mocno kruche ciasteczka

Course: Ciasteczka, Dla dzieci, Przepisy
Porcje

30

porcji
Czas przygotowania

30

minutes
Kalorie

482

kcal

Składniki

  • 250 g mąki pszennej

  • 75 g cukru

  • 8 g cukru waniliowego

  • 1 żółtko

  • 175 g zimnego masła

  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

  • Rozgrzej pierkanik do 180°C w trybie góra-dół.
  • Umieść wszystkie składniki oprócz masła w mikserze. Następnie potnij na małe kawałki zimne masło i dodaj do pozostałych składników. Mieszaj wszystko na średnich obrotach, aż do ich połączenia. Ja użyłam końcówki do mieszania ciasta.
  • Wyłóż gotowe ciasto na stolnicę lub silikonową matę i zagniataj jeszcze przez kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej kuli. Nie zagniataj zbyt długo, ponieważ wówczas ciasto będzie tracić na kruchości. Następnie możesz rozpocząć wykrawanie ciasteczek.
  • Rozwałkuj połowę ciasta na grubość około 3 mm, uprzednio podsypując je mąką. Polecam wykroić najpierw wszystkie ciasteczka, a następnie za pomocą łopatki cukierniczej podważać i przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz kruche ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, aż do zezłocenia.
  • Dekoracja kruchych ciasteczek
  • Ostatnim już etapem mojej pracy z ciasteczkami była ich dekoracja. W tym celu użyłam lukru królewskiego. Tym razem pokusiłam się o wykonanie ciasteczkowych potworów i kosmicznych ciasteczek!!! Wyszło super 🙂

One Comment

  1. Pyszne kruche ciasto! Wykorzystałam do szarlotki i po jej spróbowaniu moi domownicy stwierdzili, że od teraz tylko takie powinnam robić. Dzięki za przepis. Zapisuję do ulubionych.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*