Już od dawna miałam ochotę na kolejny tort ombre w mojej kolekcji. Długo zastanawiałam się jakie kolory wybrać i jak połączyć je z ulubionymi owocami. W efekcie zainspirował mnie kolor żółty – kolor lata, słońca, owoców, w połączeniu z bitą śmietaną stworzył cudowne pożegnanie lata.
Owocowy tort ombre z bitą smietaną i mascarpone
Course: Przepisy, Torty personalizowanePorcje
20
porcjiCzas przygotowania
3
hoursKalorie
371
kcalSkładniki
- Krem mascarpone
400 g śmietanki 30%
500 g mascarpone
60 g cukru pudru
- Dekoracja
Świeże figi – 4 sztuki
250 g świeżych porzeczek
250 g borówek amerykańskich
świeże mango (1 sztuka)
Wykonanie
- Ciasto ucierane
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Ciasto ucierane możesz wykonać w identyczny sposób, jak w przypadku tortu tęczowego.
- Ze względu na to, że przepis ten wymaga wykonania tortu ombre użyj innych barwników oraz podziel powstałe ciasto na cztery części. Do każdej części dodaj odpowiednio:
2 g barwnika żółtego
4 g barwnika żółtego
2 g barwnika żółtego + 1 g barwnika pomarańczowego
2 g barwnika żółtego + 2 g barwnika pomarańczowego - Następnie każdą z części piecz po kolei w rancie lub tortownicy o średnicy 23 cm w nagrzanym piekarniku aż do suchego patyczka (u mnie około 10 minut).
- Krem mascarpone
- W mikserze ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodawaj po łyżce mascarpone. Miksuj wszystko aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
- Dekoracja + składanie deseru
- Najciemniejszy blat ciasta przełóż na paterę, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj “krople” kremu mascarpone tworząc tzw. małe beziki, bez żadnych przerw, tak aby idealnie do siebie przylegały. Blaty dekoruj od najciemniejszego do najjaśniejszego.
- Na warstwę kremu wykładaj jeden rodzaj owoców. Na pierwszą wyłóż mango (3/4 sztuki), na drugą borówki (150 g), a na trzecią porzeczki (200 g).
- Na samym końcu udekoruj górną warstwę pozostałymi owocami oraz ćwiartkami fig.
- Najlepiej, aby tort schłodził się w lodówce minimum 12 h. Ale wyobrażam sobie że dla wielu z Was to zdecydowanie za długo!
Jest boski! Smakuje równie dobrze jak wygląda. I wbrew pozorom, nie jest taki słodki.. Pycha!