pączki staropolskie

Pączki staropolskie z powidłami śliwkowymi

Tłusty czwartek to specjalny dzień dla wszystkich pączkomaniaków. Jak się domyślacie ja również do nich należę. Gdyby nie zatrważająca ilość kalorii, pączki mogłabym jeść codziennie 😀 Przygotowałam dla Was przepis na pączki smażone z powidłami śliwkowymi mojej babci.

Pączki staropolskie z powidłami śliwkowymi

Course: Przepisy
Porcje

30

porcji
Czas przygotowania

2

hours 
Kalorie

490

kcal

Składniki

  • Pączki
  • 80 g żółtek (ok. 4 żółtka)

  • 50 g cukru

  • cukier z wanilią

  • 360 g mąki

  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych

  • 125 g mleka

  • skórka otarta z jednej pomarańczy

  • 10 g spirytusu

  • 50 g masła

  • Nadzienie
  • 100 g powideł śliwkowych

  • Do smażenia
  • 450 g smalcu lub oleju roślinnego

Wykonanie

  • Pączki
  • W mikserze ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Następnie w osobnej misce wymieszaj mąkę oraz drożdże.
  • Do jajek dodawaj mleko oraz spirytus, cały czas miksując. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość używając haka do ciasta drożdżowego.
  • Gdy ciasto będzie już swobodnie odchodzić od haka wówczas przykryj je ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (około 1 h).
  • Po wyrośnięciu, rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra i wycinaj kółka za pomocą szklanki. Ja użyłam szklanki o średnicy 6 cm.
  • Na połowę krążków nałóż łyżeczkę powideł, a następnie przykrywaj krążkiem bez nadzienia i formuj pączki, tak aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
  • Uformowane pączki przełóż na deskę i pozostaw do wyrośnięcia (około 30 minut).
  • Po tym czasie na patelni rozgrzej tłuszcz.
  • Sprawdź kawałkiem ciasta czy tłuszcz odpowiednio się rozgrzał. Ciasto powinno zacząć skwierczeć, co oznacza, że może przystąpić do smażenia pączków.
  • Pączki smaż z obu storn na brązowy kolor (ok. 3 minut na każdej stronie).
  • Dekoracja pączków
  • Wystudzone pączki możesz udekorować wedle własnego uznania. Ja zdecydowałam się na posypanie moich wypieków cukrem pudrem oraz lukrem królewskim. Moi smakosze mają różne gusta 🙂

Wskazówki

  • Usmażone pączki przekładaj na grubą warstwę ręczników papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*