Tłusty czwartek to specjalny dzień dla wszystkich pączkomaniaków. Jak się domyślacie ja również do nich należę. Gdyby nie zatrważająca ilość kalorii, pączki mogłabym jeść codziennie 😀 Przygotowałam dla Was przepis na pączki smażone z powidłami śliwkowymi mojej babci.
Pączki staropolskie z powidłami śliwkowymi
Course: PrzepisyPorcje
30
porcjiCzas przygotowania
2
hoursKalorie
490
kcalSkładniki
- Pączki
80 g żółtek (ok. 4 żółtka)
50 g cukru
cukier z wanilią
360 g mąki
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
125 g mleka
skórka otarta z jednej pomarańczy
10 g spirytusu
50 g masła
- Nadzienie
100 g powideł śliwkowych
- Do smażenia
450 g smalcu lub oleju roślinnego
Wykonanie
- Pączki
- W mikserze ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Następnie w osobnej misce wymieszaj mąkę oraz drożdże.
- Do jajek dodawaj mleko oraz spirytus, cały czas miksując. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość używając haka do ciasta drożdżowego.
- Gdy ciasto będzie już swobodnie odchodzić od haka wówczas przykryj je ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (około 1 h).
- Po wyrośnięciu, rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra i wycinaj kółka za pomocą szklanki. Ja użyłam szklanki o średnicy 6 cm.
- Na połowę krążków nałóż łyżeczkę powideł, a następnie przykrywaj krążkiem bez nadzienia i formuj pączki, tak aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
- Uformowane pączki przełóż na deskę i pozostaw do wyrośnięcia (około 30 minut).
- Po tym czasie na patelni rozgrzej tłuszcz.
- Sprawdź kawałkiem ciasta czy tłuszcz odpowiednio się rozgrzał. Ciasto powinno zacząć skwierczeć, co oznacza, że może przystąpić do smażenia pączków.
- Pączki smaż z obu storn na brązowy kolor (ok. 3 minut na każdej stronie).
- Dekoracja pączków
- Wystudzone pączki możesz udekorować wedle własnego uznania. Ja zdecydowałam się na posypanie moich wypieków cukrem pudrem oraz lukrem królewskim. Moi smakosze mają różne gusta 🙂
Wskazówki
- Usmażone pączki przekładaj na grubą warstwę ręczników papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.