Bataty to ostatnio jedno z tych warzyw, które rezyduje w mojej kuchni już na stałe. Zawsze mam je pod ręką, a że mogą długo leżeć i się nie psują, idealnie sprawdzają się w przypadku braku pomysłu na obiad czy deser. Chciałam pokazać Ci jak można przygotować z nich słodką przekąskę lub też pełnoprawny posiłek.
Początkowo z batatów przygotowywałam tylko dania wytrawne – placki lub frytki. Ich słodki smak genialnie komponował się ze słonymi przyprawami. Jednak moje dzieci nie były do końca przekonane, jak frytki mogą być słono-słodkie, więc zastanawiałam się jak skłonić ich do spróbowania tego fantastycznego warzywa. Bogatego w tyle witamin! I w końcu się udało! Placuszki z batatów na słodko to był strzał w dziesiątkę! W dodatku polane sosem karmelowym i udekorowane owocami. To było to!
Placuszki z batatów na słodko z sosem karmelowym
20
placuszków30
minutes30
minutes185
kcalSkładniki
1 duży batat
70 g jogurtu naturalnego
2 jajka
30 g cukru pudru (można pominąć)
10 g oleju słonecznikowego
150 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej (sparzonej uprzednio) pomarańczy
1 cm pasty waniliowej lub łyżka cukru z wanilią
- Sos karmelowy
wykonaj z tego przepisu
- Do dekoracji
owoce (maliny, truskawki, banany, borówki)
Wykonanie
- Placuszki z batatów
- Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie termoobiegu.
- Ponakłuwaj batat widelcem w kilkunastu miejscach i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz, aż do miękkości, około 30 minut. Miękkość batata możesz sprawdzać za pomocą patyczka do szaszłyków.
- Upieczony batat pozostaw do ostygnięcia, a następnie przekrój na pół i wybierz łyżką środek ziemniaka. Zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera.
- Puree z batata wymieszaj z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Rozgrzej patelnię teflonową lub z powłoką nieprzywierającą i smaż placuszki do zrumienienia.
- Sos karmelowy
- Sos karmelowy przygotuj z tego przepisu. Jeżeli wolisz, aby karmel był tradycyjny, a nie solony, wówczas pomiń sól w przepisie.
- Z trzech placuszków ułóż wieżę i polej sosem karmelowym. Następnie udekoruj świeżymi owocami i gotowe!