Co to by było za Halloween bez tony straaaasznych słodyczy? 🙂 Moje chłopaki uwielbiają jak wymyślam coraz to nowe formy słodkości właśnie na tą okazję. Na moim blogu możesz znaleźć kilka przepisów na Halloweenowe wypieki.
Były babeczki z motywem Halloween, była straszna dynia, więc nadszedł czas na potworki. Ryż preparowany, marshmallow, biała czekolada i odrobina masy cukrowej do dekoracji i mamy mocno słodkie potworne słodycze 🙂
Potworki marshmallow
Difficulty: Łatwe12
porcji40
minutes373
kcal8
godzinSkładniki
masa marshmallow przygotowana z tego przepisu
60 g ryżu preparowanego
50 g masła
- Do obtoczenia
50 g cukru pudru
40 g mąki kukurydzianej
- Polewa do potworków
300 g białej czekolady (po 100 g w każdej porcji)
150 g śmietanki 30% lub 36% (po 50 g w każdej porcji)
barwniki w żelu Wilton (pomarańczowy, niebieski i zielony)
- Oczka
50 g białej masy cukrowej
50 g czarnej masy cukrowej
Wykonanie
- Przygotuj masę na marshmallow zgodnie z tym przepisem. Postępuj zgodnie z przepisem, aż do uzyskania puszystej masy marshmallow i taką pozostaw w misce.
- Następnie roztop masło na niewielkim ogniu.
- Do masy marshmallow powoli wlewaj masło, a następnie dodaj preparowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż masę na kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wygładź.*
- Włóż do lodówki na minimum 8h.
- Przygotowanie potworków
- Z masy cukrowej ulep oczka z większej białej kulki i mniejszej czarnej.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a następnie do każdej porcji czekolady dodaj 50 g gorącej śmietanki. Dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
- Do każdej porcji czekolady wmieszaj odrobinę barwnika i wymieszaj do uzyskania równego koloru.
- Masę marshmallow potnij na prostokąty. Każdy prostokąt, z węższego boku, zamaczaj w jednej trzeciej w kolorowej czekoladzie. Możesz także mieszać kolory na potworkach, tutaj jest pełna dowolność 🙂
- Udekorowane potworki odkładaj na papier do pieczenia, a następnie przyklejaj im oczka. Moje potworki były jednookie, trzyokie i dwuokie 😀
- Potworki włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady.
- Obsypanie potworków
- Cukier puder przesiej z mąką kukurydzianą do miseczki i obtaczaj w nim potworki, tak aby nie obtaczać kolorowej czekolady.
Wskazówki
- Ja do blachy wstawiłam jeszcze kwadratowy rant, aby moje potworki były idealnie równe po bokach i miały kształt prostokąta.