tort harry potter

Tort Harry Potter – truskawkowo-czekoladowa klasyka

Zastanawiacie się czy da się zrobić tort z motywem bez pieczenia? Ja niedawno miałam właśnie takie wyzwanie 🙂 Z racji remontu kuchni musiałam poruszyć wyobraźnię i wykonać torcik bez pieczenia dla fanki Harry’rego Pottera i powiem Wam, że wyszedł przepysznie.

Oreo, biała czekolada, truskawki i polewa lustrzana sprawiły, że torcik był delikatny i puszysty. Truskawki przełamywały słodkość czekolady, a spód z ciasteczek oreo stabilizował torcik.

Tort Harry Potter

Course: tort personalizowany
Porcji

15

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Kalorie

475

kcal
Mrożenie

12

h
Rozmrażanie

12

h

Składniki

  • Spód z ciasteczek oreo
  • 176 g gotowych ciasteczek oreo (jedno całe opakowanie) lub 180 g domowych oreo

  • 80 g masła

  • Mus z białej czekolady
  • 200 g białej czekolady

  • 400 g śmietany 30%

  • 10 g żelatyny + 30 g wody

  • Galaretka truskawkowa
  • 300 g świeżych lub 500 g mrożonych truskawek

  • 15 g żelatyny + 40 g wody

  • 30 g cukru pudru

  • Polewa lustrzana
  • barwniki (rubinowy, fioletowy, niebieski) w stosunku 2:3:3

  • 80 g białej czekolady

  • 100 g śmietany 30%

  • 50 g wody

  • 100 g cukru

  • 10 g żelatyny + 30 g

  • Dekoracja
  • wydrukowane logo HP na rozmiarze kartki A5

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • forma silikonowa żaba (ja zaopatrzyłam się w nią tutaj)

  • złota farba (do pomalowania napisu)

  • złote drobne cukiereczki

Wykonanie

  • Galaretka z truskawek
  • Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na kilka minut.
  • Jeżeli używasz mrożonych truskawek, uprzednio je rozmroź, a następnie zmiel na puree razem z cukrem pudrem.
  • Namoczoną żelatynę roztop w mikrofalówce lub na małym ogniu* i powoli wlewaj do truskawek cały czas mieszając. Wymieszaj dokładnie puree truskawkowe i przelej do rantu o średnicy 22 cm.
  • Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • Spód z oreo
  • Masło roztop na małym ogniu i przestudź.
  • Ciasteczka oreo zmiel w blenderze na mąkę i połącz z roztopionym masłem.
  • Wyłóż na blachę o średnicy 27 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • Mus z białej czekolady
  • Gdy twoje puree truskawkowe będzie już zastygnięte wówczas możesz przygotować mus z białej czekolady.
  • Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na kilka minut.
  • Posiekaną czekoladę roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
  • Schłodzoną śmietankę ubij na 3/4*, a następnie dodawaj do czekolady w trzech porcjach. Po pierwszej porcji energicznie wymieszaj mus, a następnie po każdej następnej mieszaj już powoli. Twój mus będzie wówczas delikatny i puszysty.
  • Następnie roztop żelatynę w mikrofalówce lub na mały ogniu i powoli wlewaj do musu czekoladowego, cały czas mieszając. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  • Składanie deseru
  • Połowę musu czekoladowego wlej do formy i wstaw do lodówki, aż do zastygnięcia.
  • Zaraz po stężeniu musu wyłóż na górę tortu galaretkę truskawkową i zalej ją resztą musu.
  • Całość włóż do zamrażarki na minimum 12h, do całkowitego zamrożenia.
  • Polewa lustrzana
  • Przed wyjęciem tortu z zamrażarki przygotuj polewę lustrzaną.
  • Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody.
  • W celu przygotowania polewy lustrzanej, umieść w rondelku wodę z cukrem i zagotuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Następnie dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Drobno posiekaną białą czekoladę zalej syropem cukrowym ze śmietaną i wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie dodaj namoczoną żelatynę oraz barwniki i dokładnie wymieszaj.
  • Polewę lustrzaną zmiksuj i przelej przez drobne sitko w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Nie mieszaj polewy energicznie, ponieważ zacznie dostawać się do niej powietrze i jego pęcherzyki będą widoczne w formie niepolanych placków na Twoim deserze.
  • Przykryj naczynie (najlepiej taką miarkę) z polewą folią spożywczą tak, aby folia stykała się z polewą i odstaw do ostygnięcia.
  • Polewa jest gotowa do polania deseru w momencie, gdy osiągnie temperaturę pomiędzy 32°C a 35°C.
  • Gdy Twoja polewa osiągnie pożądaną temperaturę, wyjmij tort z zamrażarki i ustaw go na kratce umieszczonej nad miską / blachą. Polewaj tort okrężnymi ruchami, kilka razy polewając to samo miejsce. Odczekaj, aż resztki polewy skapną na blaszkę lub do miski, a następnie zbierz zaokrąglonym nożem od spodu nadmiar polewy.
  • Tort na dole posyp drobnymi cukiereczkami.
  • Tort wstaw do lodówki.
  • Przygotowanie dekoracji
  • Czekoladowa żaba: Do silikonowej formy wlej roztopioną gorzką czekoladę, tak aby nie wystawała poza formę.
  • Wstaw do lodówki, aż do całkowitego zastygnięcia.
  • Czekoladowy napis HP: wydrukowaną kartkę z napisem HP przykryj papierem do pieczenia i zepnij spinaczami, aby dobrze przylegała do papieru.
  • Następnie do rękawa cukierniczego wlej roztopioną gorzką czekoladę i odetnij końcówkę na około 3 mm lub jeżeli masz możesz użyć tylki do pisania.
  • Przerysuj napis HP na papierze do pieczenia i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie pomaluj napis złotym barwnikiem używając drobnego pędzelka.
  • Napis oraz żabę ułóż na torcie wedle uznania.
  • Tort po wyciągnięciu z zamrażarki powinien rozmrażać się w lodówce około 12h przed podaniem.

Wskazówki

  • Pamiętaj, aby nie doprowadzić żelatyny do wrzenia podczas podgrzewania, ponieważ straci wówczas swoje właściwości żelujące.
  • Śmietana ubita na 3/4 to taka, która jest lekko ubita, ale nadal płynna.

One Comment

  1. Piękny i pyszny ten tort! Bardzo delikatny… doskonały.
    A ciasteczka oreo to naprawdę fajny patent… uwielbiany nie tylko przez dzieci. A mus jest fantastyczny! Każdy fan Harrego będzie zachwycony!
    Taki zestaw zjadają ze smakiem nawet dzieci, które tortów jako takich nie lubią. Polecam!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*