tort harry potter

Tort Harry Potter – truskawkowo-czekoladowa klasyka

Zastanawiacie się czy da się zrobić tort z motywem bez pieczenia? Ja niedawno miałam właśnie takie wyzwanie 🙂 Z racji remontu kuchni musiałam poruszyć wyobraźnię i wykonać torcik bez pieczenia dla fanki Harry’rego Pottera i powiem Wam, że wyszedł przepysznie.

Oreo, biała czekolada, truskawki i polewa lustrzana sprawiły, że torcik był delikatny i puszysty. Truskawki przełamywały słodkość czekolady, a spód z ciasteczek oreo stabilizował torcik.

Tort Harry Potter

Course: tort personalizowany
Porcji

15

porcji
Czas przygotowania

30

minutes
Kalorie

475

kcal
Mrożenie

12

h
Rozmrażanie

12

h

Składniki

  • Spód z ciasteczek oreo
  • 176 g gotowych ciasteczek oreo (jedno całe opakowanie) lub 180 g domowych oreo

  • 80 g masła

  • Mus z białej czekolady
  • 200 g białej czekolady

  • 400 g śmietany 30%

  • 10 g żelatyny + 30 g wody

  • Galaretka truskawkowa
  • 300 g świeżych lub 500 g mrożonych truskawek

  • 15 g żelatyny + 40 g wody

  • 30 g cukru pudru

  • Polewa lustrzana
  • barwniki (rubinowy, fioletowy, niebieski) w stosunku 2:3:3

  • 80 g białej czekolady

  • 100 g śmietany 30%

  • 50 g wody

  • 100 g cukru

  • 10 g żelatyny + 30 g

  • Dekoracja
  • wydrukowane logo HP na rozmiarze kartki A5

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • forma silikonowa żaba (ja zaopatrzyłam się w nią tutaj)

  • złota farba (do pomalowania napisu)

  • złote drobne cukiereczki

Wykonanie

  • Galaretka z truskawek
  • Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na kilka minut.
  • Jeżeli używasz mrożonych truskawek, uprzednio je rozmroź, a następnie zmiel na puree razem z cukrem pudrem.
  • Namoczoną żelatynę roztop w mikrofalówce lub na małym ogniu* i powoli wlewaj do truskawek cały czas mieszając. Wymieszaj dokładnie puree truskawkowe i przelej do rantu o średnicy 22 cm.
  • Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • Spód z oreo
  • Masło roztop na małym ogniu i przestudź.
  • Ciasteczka oreo zmiel w blenderze na mąkę i połącz z roztopionym masłem.
  • Wyłóż na blachę o średnicy 27 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • Mus z białej czekolady
  • Gdy twoje puree truskawkowe będzie już zastygnięte wówczas możesz przygotować mus z białej czekolady.
  • Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na kilka minut.
  • Posiekaną czekoladę roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
  • Schłodzoną śmietankę ubij na 3/4*, a następnie dodawaj do czekolady w trzech porcjach. Po pierwszej porcji energicznie wymieszaj mus, a następnie po każdej następnej mieszaj już powoli. Twój mus będzie wówczas delikatny i puszysty.
  • Następnie roztop żelatynę w mikrofalówce lub na mały ogniu i powoli wlewaj do musu czekoladowego, cały czas mieszając. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  • Składanie deseru
  • Połowę musu czekoladowego wlej do formy i wstaw do lodówki, aż do zastygnięcia.
  • Zaraz po stężeniu musu wyłóż na górę tortu galaretkę truskawkową i zalej ją resztą musu.
  • Całość włóż do zamrażarki na minimum 12h, do całkowitego zamrożenia.
  • Polewa lustrzana
  • Przed wyjęciem tortu z zamrażarki przygotuj polewę lustrzaną.
  • Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody.
  • W celu przygotowania polewy lustrzanej, umieść w rondelku wodę z cukrem i zagotuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Następnie dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Drobno posiekaną białą czekoladę zalej syropem cukrowym ze śmietaną i wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie dodaj namoczoną żelatynę oraz barwniki i dokładnie wymieszaj.
  • Polewę lustrzaną zmiksuj i przelej przez drobne sitko w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Nie mieszaj polewy energicznie, ponieważ zacznie dostawać się do niej powietrze i jego pęcherzyki będą widoczne w formie niepolanych placków na Twoim deserze.
  • Przykryj naczynie (najlepiej taką miarkę) z polewą folią spożywczą tak, aby folia stykała się z polewą i odstaw do ostygnięcia.
  • Polewa jest gotowa do polania deseru w momencie, gdy osiągnie temperaturę pomiędzy 32°C a 35°C.
  • Gdy Twoja polewa osiągnie pożądaną temperaturę, wyjmij tort z zamrażarki i ustaw go na kratce umieszczonej nad miską / blachą. Polewaj tort okrężnymi ruchami, kilka razy polewając to samo miejsce. Odczekaj, aż resztki polewy skapną na blaszkę lub do miski, a następnie zbierz zaokrąglonym nożem od spodu nadmiar polewy.
  • Tort na dole posyp drobnymi cukiereczkami.
  • Tort wstaw do lodówki.
  • Przygotowanie dekoracji
  • Czekoladowa żaba: Do silikonowej formy wlej roztopioną gorzką czekoladę, tak aby nie wystawała poza formę.
  • Wstaw do lodówki, aż do całkowitego zastygnięcia.
  • Czekoladowy napis HP: wydrukowaną kartkę z napisem HP przykryj papierem do pieczenia i zepnij spinaczami, aby dobrze przylegała do papieru.
  • Następnie do rękawa cukierniczego wlej roztopioną gorzką czekoladę i odetnij końcówkę na około 3 mm lub jeżeli masz możesz użyć tylki do pisania.
  • Przerysuj napis HP na papierze do pieczenia i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie pomaluj napis złotym barwnikiem używając drobnego pędzelka.
  • Napis oraz żabę ułóż na torcie wedle uznania.
  • Tort po wyciągnięciu z zamrażarki powinien rozmrażać się w lodówce około 12h przed podaniem.

Wskazówki

  • Pamiętaj, aby nie doprowadzić żelatyny do wrzenia podczas podgrzewania, ponieważ straci wówczas swoje właściwości żelujące.
  • Śmietana ubita na 3/4 to taka, która jest lekko ubita, ale nadal płynna.

One Comment

  1. Piękny i pyszny ten tort! Bardzo delikatny… doskonały.
    A ciasteczka oreo to naprawdę fajny patent… uwielbiany nie tylko przez dzieci. A mus jest fantastyczny! Każdy fan Harrego będzie zachwycony!
    Taki zestaw zjadają ze smakiem nawet dzieci, które tortów jako takich nie lubią. Polecam!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*